Drukarki sieciowe w statusie offline w Windows 10

Witam,

Mam problem z automatycznym przełączaniem drukarek w tryb offline w systemie Windows 10. Problem dotyczy wielu komputerów w sieci, według tego newsa problem powinna rozwiązać łatka KB4346783. Niestety tak nie jest, pomimo zainstalowania jej na komputerach problem nadal występuje. Dodałem też odpowiedni klucz w rejestrze (zrzut ekranu poniżej).

Po którymś z rzędu ponownym zalogowaniu użytkownika (np. w wyniku zablokowania ekranu) drukarki sieciowe nadal przechodzą w tryb offline. Muszę wtedy czyścić bufor wydruku i restartować ponownie usługę wydruku.

Według strony pomocy Microsoftu alternatywnie można użyć zestawu narzędzi do sprawdzania zgodności aplikacji firmy Microsoft i wtedy globalnie włączyć poprawkę zgodności aplikacji Splwow64Compat. Problem w tym, że to ustrojstwo po instalacji w ogóle się nie włącza, a ponadto nigdzie nie znalazłem instrukcji jak włączyć tą poprawkę za pośrenictwem tego narzędzia. Gorąca prośba o pomoc bo mnie szlag zaraz trafi, problem występuje losowo. Ktoś z powodzeniem wyeliminował u siebie takie problemy?

Nikt, nic? Nie uwierzę, że nikt się z tym tematem nie spotkał na tylu użytkowników Windowsa 10. Będę wdzięczny za każdą pomoc, bo problem z dnia na dzień coraz bardziej mnie irytuje.