Drukaroskaner Brother DCP-J105 - problemy z wydrukiem

urządzenie jak w tytule, system Windows 10. Drukowanie - obojętne z jakiego programu - wygląda tak, jakby zamiast tekstu drukowała grafikę, w dodatku nawet kiedy drukuje zwykły dokument, to razem ze słabym białym “tłem”, co widoczne jest na kartce. Przez to jedna kartka idzie z 5 minut. :confused:
Nie mam pojęcia, co jest nie tak - w Preferencjach Drukowania pod windą mam ustawione “print quality: normal”, na samej drukarce “copy quality: zwykła”. Jednak z innego kompa z Win7 idzie ok, więc jednak problem jest po stronie systemu. Ma ktoś pomysła, gdzie może leżeć źródło problemu?

Weź spod menadżera urządzeń usuń trwale sterowniki od drukarki, ściągnij ze strony producenta najnowsze i zainstaluj. Jeżeli dalej tak będzie to spróbuj przestawić w ustawieniach drukarki w starym panelu sterowania np. na PCL5 lub inny.
Może być też tak, że drukarka po jakiejś tam aktualizacji Win10 straciła kompatybilność.
Ja pod Linux mam driverless i mam spokój z drukarką, bo nie potrzebuje defakto żadnych sterowników, by drukować.
Wyłącz najlepiej w Windows Update aktualizację sterowników, bo to najczęściej powoduje problemy. Jak aktualizować je to tylko ręcznie najlepiej.

ok, odinstalowałem stery, zainstalowałem od producenta i problem zniknął. Dzięki za pomoc.