Drukowanie bez białej ramki

Chciałbym wydrukować obrazek wielkości A4 ale bez białej ramki, próbowałem różnych sposobów ustawień, ale nadal mam ramkę dookoła. Gdzie można znaleźć ustawienia żeby nie było ramki albo jakim programem można wydrukować bez ramki ??

Nie napisałeś nawet jaką masz drukarkę, a niektóre drukarki tego nie umożliwiają.

Jakiej białej ramki? Chodzi o marginesy (ramka to ramka, a margines to margines - zdecyduj się)? Jeżeli drukarka nie ma opcji drukowania bez marginesów, to nie wydrukujesz. Zawsze możesz użyć nożyczek i pozbyć się marginesów :slight_smile:

Urządzenie to canon ir 5870, muszę wydrukować sporą ilość więc nożyczki nie wchodzą w grę

Chez , no to sprawdź czy drukarka może drukować bez marginesów.

Jak sobie wyobrażasz działanie takiego programu? Puści info do głowicy - te, drukuj bez marginesu. Ale nie mogę, mam tak sprzętowo. Nie gadaj, rób?

Sprawdź w ustawieniach drukarki czy masz taką opcję (w instrukcji też jest to na pewno napisane) Tak jak wcześniej napisano - nie każda drukarka to umożliwia, producenci najczęściej chwalą się jeśli taka funkcjonalność jest dostępna.

Co do obcinania - solidna linijka i nożyk do tapet a jak tych stron jest bardzo dużo to jakiś zakład introligatorski, w którym mają gilotynę do papieru.

Wydaje mi się, że nie chodzi mu o marginesy tylko o ramkę wokół obrazka. A Wy mu piszecie o marginesach jak on na A4 umieścił obrazek a nie tekst i nawet jak ma ustawione, że by obrazek był na całej stronie A4(nie było marginesów czy to lewego czy prawego czy górnego czy też dolnego), to jak obrazek się drukuje to 5mm od krawędzi kartki lewej, prawej, górnej i dolnej tworzy się taka biała ramka a potem jest obrazek w tej ramce. Mówiąc po chłopsku jak wydrukuje to ma obrazek z borderem 5mm. Jak nie wiecie o c chodzi to sami sprawdźcie.

Moim zdaniem nie da się tego pozbyć a ta ramka jest tworzona dla bezpieczeństwa, bo zawsze głowice mogłoby krawędzie zahaczyć i zagiąć druk. W zakładach fotograficznych też chyba zdjęcia wychodzą z takimi ramkami a potem je gilotyną usuwają.

Także musisz użyć chyba gilotyny do tego(może któryś ze znajomych ma albo idź do jakieś drukarni i poproś o przycięcie).

Właśnie my piszemy o tym samym co napisałeś - to jest ograniczenie konstrukcyjne większości drukarek ale są też takie, które drukują idealnie od krawędzi do krawędzi kartki.

A to przepraszam, myślałem, że go nie zrozumieliście :slight_smile: no to tylko gilotyna mu pomorze albo niech wydrukuje na jakieś innej drukarce :slight_smile: