Witam, mam taki problem, nie wiem czy to problem spowodowany dyskiem czy może podłączeniem. Mianowicie mam dwa dyski HDD i SSD, na dysku SSD mam system, sterowniki i najpotrzebniejsze programy z racji tego iż nie ma on za dużej pojemności, na dysku HDD mam pozostałe programy i jakieś inne dane. Komputer działa w porządku, co jakiś czas co kilka dni lub dłużej podczas korzystania z komputera, nagle zaczyna wszystko po kolei się zacinać, i w pewnym momencie już nie da się nic zrobić jak tylko reset. Po zrobieniu resetu, jest pierwszy wstępny ekran i potem komunikat “Reboot and select proper boot device” http://www.deskdecode.com/wp-content/uploads/2016/03/reboot-select-proper-boot-device-rcm992x0-min.jpg
Wtedy pomaga otwarcie obudowy, odpięcie kabelka sata oraz ponowne podłączenie i wtedy się uruchomi.
Kabelek sata mam już trzeci z kolei, bo myślałem że to jego wina. Wszystkie możliwe złącza sata na płycie miałem podłączone z nim i dalej to samo.
sensu -> wyłączenie zasilania też nic nie da, po będzie w porządku przez jakiś czas i potem znów się zetnie a potem wyrzuci błąd bootloadera.
Smq -> Tak instalacja systemu, odbywała się przy podpiętych obu dyskach HDD i SSD ale czy to może mieć wpływ ? Bootowanie to bootowanie a czy z SSD czy HDD chyba nie ma znaczenia.
axis85 -> ale ten dysk jest nowy, nawet roku nie ma, co mu się mogło stać ?
ch4rl13 -> Tylko że ja zaraz po pierwszym uruchomieniu systemu wyłączyłem automatyczne aktualizacje, i nie aktualizuje systemu w ogóle, ani ręcznie ani automatycznie, ponieważ jak wiadomo aktualizacje w ostatnim czasie robią więcej złego niż dobrego w systemie.
Na pewno coś z dyskiem HDD jest nie tak możesz wrzucić jego smart. Dla mnie @sensu dobrze gada polać mu możliwe, że bootloader jest na hdd i stąd problemy z bootem systemu. Odepnij teraz hdd i zobacz czy system wystartuje jak nie to zrób jak Ci radził czyli postaw system na nowo z odłączonym dyskiem HDD.
Zobacz zachowanie systemu bez dysku HDD jak napisałem powyżej. W programie zmień Funkcje> Advanced feature>Wartość Raw>10[DEC]) i daj screena ale masz już bady fizyczne (możliwe, że tylko jeden) i nic ich nie usunie więc zabezpiecz ważne dane bo zapewne dysk niedługo padnie (różnie bywa). Ogólnie dysk ma 30tyś godzin pracy to już naprawdę niezły wynik.
Dysk hitachi ma wykazany w smart problem z komunikacją parametr C7. Zmiana kabla sygnałowego nie musi pomóc jak błąd komunikacji jest od elektroniki dysku albo chipsetu sterujące sata na płycie głównej. Crystal Disk Info nie wyświetla ostrzeżeń kolorowych do SSD jak do HDD, ale biorąc pod uwagę specyfikę SSD, program ogólny jak Crystal Disk Info do wszystkich dysków ,może nie być w stanie ujawnić problemów, więc dobrze było by sprawdzić programem firmowym. Sprawdzanie na wszystkich sata płyty głównej nic nie da ,jak chipset sterujący sata czyli wszystkimi jest uszkodzony. Jeśli wziąć tezę, że Crystal Disk Info nie wprowadza w błąd, i z dyskiem SSD jest ok, zostaje wina od dysku HDD błędów komunikacji, ale jeszcze nie wykluczając innych przyczyn nakładających się. Więc jak ktoś już doradzał dobrze by było sprawdzić działanie systemu na SSD o ile się uruchomi bez podejrzanego dysk HDD, oraz czy problem będzie dalej występował bo nie można wykluczyć.