DSL z pendrive- brak opcji w biosie

Witam. Jestem kompletnym lamerem, więc proszę o wyrozumiałość.

Ściągnąłem sobie najnowszego Damn Small Linuksa i teraz chciałbym go odpalać jako LiveCD. Ponieważ nie mam nagrywarki :frowning: , chciałbym go odpalać z pendrive’a. Tu pojawia się jeszcze jeden problem- nie ma opcji, by bootować z pendrive. Moje jedyne wyjście to spróbować stworzyć dyskietkę startową. I moje pytanie- jak stworzyć dyskietkę startową dla Linuksa?

Pod tym linkiem masz przepis jak przygotować poprawnie linuksa aby bootował z pendrive’a.

Jeśli chodzi o bootowanie z pendrive’a, ustawiasz w BIOSie na bootowanie z pandrive lub zamiast grzebać w ustwieniach BIOSu, zaraz po uruchomieniu się komputera wciskasz jeden z klawiszy funcyjny, np. F5 lub F8 (u mnie F11 u niektórych F2) i powinna się pojawić lista (o ile zaraz po uruchomieniu wisnęłeś któryś z klawiszy funkcyjnych Fn) i z niej wybierasz, że ma bootować z pendrive’a.

To pod którym klawiszem funcyjnym jest wybór bootowania zależy od tego jak masz ustawione w biosie a informacja pod którym klawiszem F jest to ustawione przeczytasz na pierwszym ekranie zaraz po uruchomieniu komputera :slight_smile:

Pozdrawiam!

Ja mam inny problem. Robiłem jak jest w opisie i wyskakuje mi taki blad: ,

syslinux: sector read error

Ponieważ to trzeba bardzo dobrze i bardzo dokładnie zrobić, też tak miałem ale nie próbowałem dalej, bo o mało MP3 player mi nie padł przez to, na którym testowałem ten sposób instalacji :slight_smile:

Pozdrawiam!

Żeby to było takie proste :(. Mam laptopa, IBM T23. I tam w Biosie takiej opcji po prostu nie ma. Jak pisałem, gdzieś usłyszałem, że jest możliwość stworzenia dyskietki startowej, która by startowała DSL z pendrive. Jeżeli to jest możliwe, to prosiłbym o link, ewentualnie próbę wytłumaczenia “łopatologicznego” :P. Jeżeli nie ma takiej możliwości, najwyżej wciąż będę miał w razie czego do dyspozycji Knoppiksa 5.01, więc nie będzie dziury w niebie. Po prostu to jest wolny komputer, więc emulacja wersji embedded powoduje nieliche obciążenie :/, a chciałbym wypróbować też tą dystrybucję.

Pozdrawiam!

A nie łatwiej po prosić kogoś żeby Ci nagrał to na płytę ?? :slight_smile: Teraz nawet na jakiejklwiek kafejce można nagrać płytę za 1 zeta :slight_smile:

Co prawda to nie rozwiązuje problemu, bo ktoś inny może być tym zainteresowany, ponieważ może być w gorszej sytuacji i nie mieć w ogóle CD-ROMa, bo np. się zepsuł :slight_smile: Jeśli zależy Ci tylko na odpaleniu systemu to na prawdę łatwie kogoś po prosić o nagranie płyty :slight_smile:

Co do dyskietek to sprawdź to !!

Pozdrawiam!

Dzięki. Chyba właśnie o to mi chodziło. I masz rację, może rzeczywiście lepiej użyć pendrive’a do przeniesienia DSL na komputer z nagrywarką? :smiley: OK, wypróbuję to, co mi dałeś, a jak zawiedzie (albo moje lamerstwo zwycięży ^_^), to poproszę kolegę o nagranie na CD.

Wielkie dzięki!

witam!

czy wie ktoś jak utworzyć dyskietkę startową aby zainstalować Damn Small-a na kompie który nie bootoje cd?

w linku podanym przez roobal są obrazy dyskietek ale nie miesi sie to dyskietce :confused:

a próbowałam je utworzyć na debianie w ten sposób:

dd if=image of=/dev/fd0

Złączono Posta : 07.07.2007 (Sob) 20:48

ehhh chyba nawet nie macie pojęcia o czym mówię…