ostatnio czyściłem stary komputer i przy okazji zauważyłem że kości były włożone do jednego kanału. Postanowiłem więc przy składaniu włożyć je tak, aby działały w DC (1 kość w slot A1, 2 w B1). Komputer nie rozpoznał pamięci (przerywany sygnał dźwiękowy - błąd DRAM).
Obie kości są tej samej firmy i mają te same parametry (2 x Patriot DDR2 1GB PC2-5300 CL5).
Co dziwniejsze po włożeniu tylko jednej kości do B1 (lub B2) jest ten sam błąd. Możliwe, że cały kanał jest uszkodzony? Płyta była wymieniana ok. 2 lata temu w “serwisie” i nawet nie wiem czy jest nowa (pudełka nie dostałem). Już mi na tym DC by nie zależało ale dosłownie dzień wcześniej zamówiłem dodatkowe 2 x 1GB i szkoda by było gdyby nie działały.
Znalazłem instrukcję w sieci. Wycinki dotyczące RAM i DC w załącznikach. Już nawet nie martwi mnie DC, tylko czemu pojedyncza kość nie działa w kanale B. W BIOS żadnych ustawień RAM nie ma.
Wyraźnie jest napisane w instrukcji, że pojedynczy moduł pamięci należy zamontować w slocie A1. Inaczej mogą być kłopoty z bootowaniem (uruchomieniem) systemu. Przeczytaj na samym dole Twojego załącznika (Important).
Tak, czytałem to ale już nie edytowałem postu. Ale konfiguracja A1 + B1 też nie działa.
PS. Małe sprostowanie.
To kanał A nie działa. Po włożeniu nawet jednej kości do A1 lub A2 piszczy. Działa tylko na B1 + B2.
Przyszły kości i to samo. Próbowałem już każdej konfiguracji i działa tylko B1 + B2.
PS.2
Myślę nad aktualizacją BIOS. Obecna wersja według Hardinfo jest z 2008r. Tylko teraz nie jestem pewien co do producenta. W Hardinfo jest Micro-Star International. Na samej płycie też jest Micro Star. Jednak MSI na swojej stronie nie przyznaje się do tego tworu. Za to znalazłem BIOS z 2011 na stronie Mediona do MS-7502. To jest ta sama płyta czy zbieg okoliczności że nazwy są takie same?
PS.3
Zaktualizowałem BIOS i nic. Chyba zostaje kupić 2x2GB i korzystać z jednego kanału.