Witam serdecznie, od miesiąca jestem posiadaczem neostrady. W zestawie dostałem modem SagemCom Fas 2704. Mam dom 3 piętrowy a w nim NC+ (4TV, multiroom) co się wiąże z kilkoma dodatkowymi routerami przy każdym dekoderze( muszą się ze sobą łączyć aby działa multiroom a połączenia kablowe odpadają).
Sytuacja wygląda więc następująco :
Na samym dole mam modem Sagemcom Fast 2704, który daje dość dobry sygnał aż na samo poddasze( 3 piętra ).
Na 1 piętrze mam 1 TV z dekoderem + router TPLinka (ustawiony jako clitent)
Na 2 piętrze mam dwa TV z dekoderam + routery TPLINKA WR740N ( ustawione pod WDS )
na 3 piętrze mam 1 TV również z dekoderem i routerem TPLinka WR740N ( ustawiony pod WDS)
Wszystkie te routery łączą się z tym modemem Sagemcom, są w tej samej podsieci i konfiguracja multiroom działa na wszystkich TV bardzo dobrze ( chodzi tam o to żeby co 8 h każdy dekoder komunikował się z głównym dekoderem aby przesyłać jakąś informację autoryzującą chyba, w przeciwnym razie dekodery się zablokują )
Oprócz tych wszystkich routerów z tego modemu Sagemcom korzystają oczywiście komputery/smartfony w całym domu.
Problem polega na tym że jak jestem na PC na 2 piętrze to ten internet strasznie niestabilnie chodzi. Raz jest wsztsko ok, raz bardzo wolno , raz mam że nie ma dostępu do sieci …
Pytanie mam do Was, za co z góry dziękuję za odpowiedź jak ten problem rozwiązać? Czy to może być problem zbyt słabego modemu na tak dużą ilość routerów?
Problem jest jeszcze taki że w przypadku 1 TV który jest na 2 piętrze chce mieć internet, a więc podłącza sobie kolejny kabelek z Lana od routera który jest przy dekoderze(bo w końcu na dekoderze internet jest ) tylko TV nie chce sie połączyć nie wiem czemu…nic nie daje statyczne ip czy też automatyczne.
Na wszystkich routerach jest DHCP wyłączone, DHCP włączone jest tylko na modemie.
Posiadam również w zanadrzu Router bardziej rozbudowany - TL-WR841N ( jeśli go ustawię na Reapeter to nie chce sieć działać , jak ustawiam na Uniwersal Repeter to działa dobrze ale rónież są duże problemy ze stabilnością… ( dodam że jeśli ten WR841N podłącze kabelkiem do TV w którym nie chciał działać net to tym razem działa , tak jakby coś było nie tak ustawione na tych WR740N…)