Duża strata prędkości po WiFi


(Remekborys) #1

Witam.

Zmieniłem dostawcę internetu. Prędkość pozostała be zmian (100MB). Niestety po podłączeniu przez WiFi (jak też po kablu przez router) prędkość zamiast 100 MB wynosi ok. 12-20 MB. Jest to duża strata, tym bardziej, że u poprzedniego dostawcy, przy takim samym łączu po wifi miałem miedzy 40 a 60 MB.

Czy może ktoś powiedzieć gdzie tkwi problem?

Router ASUS RT-N10U

Dostęp do internetu poprzez PPPoE (wcześniej kablówka).

Dostawca: Debacom - http://www.debacom.pl/

 

W załączniku grafiki ze speedtest.net - jeden bezpośrednio z kabla (z pominięciem routera), drugi po wifi.

post-210719-0-81442500-1439209919_thumb.

post-210719-0-20749400-1439209928_thumb.


#2

A jak wyglądają prędkości z pominięciem routera?

Router ten sam co wcześniej?


(Remekborys) #3

Z pominięciem routera jest 118 Mb (pierwszy screen), drugi jest po włączeniu wifi - taka sama prędkość jest po podłączeniu kablem przez router.

Tak, router ten sam.


(Indy) #4

Twój router ma port WAN 100 Mb więc ciężko będzie mu dociągnąć do oferowanych 100 Mb

 

Piszesz “Dostęp do internetu poprzez PPPoE (wcześniej kablówka).”

Czyli co się łączy poprzez PPPoE - twój router podłączony do kabla dostawcy czy router od dostawcy a do niego Twój podłączony normalnie po LANie?

W routerze od dostawcy nie ma WiFi?

 

Możesz jeszcze spróbować użyć Twoj router jako switch. Wyłączyć DHCP, i podłączyć z ruterem dostawcy przez port LAN (a nie WAN) i do drugiego portu LAN komputer. Zobaczysz czy prędkości będą inne. Ale do 100 Mb nie ma szans dobić, bo w routerze dostawcy i komputerze masz port 1Gb a w twoim routerze 100Mb


(Remekborys) #5

To, że na 100 MB nie ma szans, to pewne :slight_smile:

Jeżeli chodzi o charakterystykę połączenia, to operator dostarcza mi sygnał przez skrętke do mieszkania, do mojego routera.

Bardziej chodzi mi o to dlaczego przy sygnale od poprzedniego dostawcy, przy tej samej prędkości i tym samym sprzęcie z mojej strony, po WiFi miałem 50 Mb, a teraz 10-20 Mb.

Czy może trzeba jakoś optymalnie ustawić router czy coś? :slight_smile: