Duża strata prędkości po WiFi

Witam.

Zmieniłem dostawcę internetu. Prędkość pozostała be zmian (100MB). Niestety po podłączeniu przez WiFi (jak też po kablu przez router) prędkość zamiast 100 MB wynosi ok. 12-20 MB. Jest to duża strata, tym bardziej, że u poprzedniego dostawcy, przy takim samym łączu po wifi miałem miedzy 40 a 60 MB.

Czy może ktoś powiedzieć gdzie tkwi problem?

Router ASUS RT-N10U

Dostęp do internetu poprzez PPPoE (wcześniej kablówka).

Dostawca: Debacom - http://www.debacom.pl/

W załączniku grafiki ze speedtest.net - jeden bezpośrednio z kabla (z pominięciem routera), drugi po wifi.

post-210719-0-81442500-1439209919_thumb.

post-210719-0-20749400-1439209928_thumb.

A jak wyglądają prędkości z pominięciem routera?

Router ten sam co wcześniej?

Z pominięciem routera jest 118 Mb (pierwszy screen), drugi jest po włączeniu wifi - taka sama prędkość jest po podłączeniu kablem przez router.

Tak, router ten sam.

Twój router ma port WAN 100 Mb więc ciężko będzie mu dociągnąć do oferowanych 100 Mb

Piszesz “Dostęp do internetu poprzez PPPoE (wcześniej kablówka).”

Czyli co się łączy poprzez PPPoE - twój router podłączony do kabla dostawcy czy router od dostawcy a do niego Twój podłączony normalnie po LANie?

W routerze od dostawcy nie ma WiFi?

Możesz jeszcze spróbować użyć Twoj router jako switch. Wyłączyć DHCP, i podłączyć z ruterem dostawcy przez port LAN (a nie WAN) i do drugiego portu LAN komputer. Zobaczysz czy prędkości będą inne. Ale do 100 Mb nie ma szans dobić, bo w routerze dostawcy i komputerze masz port 1Gb a w twoim routerze 100Mb

To, że na 100 MB nie ma szans, to pewne :slight_smile:

Jeżeli chodzi o charakterystykę połączenia, to operator dostarcza mi sygnał przez skrętke do mieszkania, do mojego routera.

Bardziej chodzi mi o to dlaczego przy sygnale od poprzedniego dostawcy, przy tej samej prędkości i tym samym sprzęcie z mojej strony, po WiFi miałem 50 Mb, a teraz 10-20 Mb.

Czy może trzeba jakoś optymalnie ustawić router czy coś? :slight_smile: