DUŻA TEMPERATURA PROCESORA 82 stopnie i wzrastała w biosie!

Co jest?Włączam bios a po paru sekundach wyłącza sie komp!bo jest za duża temperatura 82stopnie jak ją obniżyć?

Dowiedziałęm sie jak włończyć bios(F2).WAłańczam a po paru sekundach wyłancza sie komp.CO jest grane wcześniej( na początku tak nie było)

nic sie nie wyłończyło co zrobić?Chciałem podkręcic procek(nie wiem jak)Nie zdążyłem spróbować :mrgreen: Prosze o pomoc! :frowning:

Procesor:Intel Celeron D330 2,66ghz 533

Płyta Głowna:Asrock P4i48 DDR ATX p4i848

Pamięć: 768ddr ramu 400mhz GOODRAM

Dysk twardy nie miękki :80gb 7200 WD 2MB WD

Karta Graficzna:ATI RADEON 9200SE 128mb/TV

ZASILACZ:TRACER-400W ATX(230V)

ZULMEN

Popraw błędy,opcja zmień i popraw.JNJN

Stawiam na ‘‘zasilacz’’.

Są jakieś dźwięki?

nie ma żądnych dzwięków a co może mieć bios do zasilacza?I komputer się nie wyłącza to gdzie bym pisał.tylkko jak włączam bios!,oże coś pogrzebałem

to ma że zasilacz zasila całą płytę w tym BIOS

Mam trzy wiatraki w kompie i nawet tyle stopni to dlatego mi się wyłącza komputer jak 82 stopnie na procku w biosie oh my good.Karta nie ma wiatraczka tylko radiator może przez to proc ma 82 stopnie?

Co ma piernik do wiatraka??

Zapewne zasilacz i możesz przy okazji oczyścić z kurzu chłodzenie procesora

ja bym zaproponował sprawdzenie mocowania radiatora, można jeszcze paste wymienic bo prawdopodobnie ją szlag trafił, spróbuj dotknąc radiatora i zobacz czy faktycznie jest gorący czy tylko tak bios pokazuje

Tego akurat nie wiem :slight_smile:

sprawdż “organoleptycznie” jak cabis radzi - 80 stopni będzie parzyć okropnie zaraz po dotknięciu radiatora (powinno wręcz sparzyć palec)- sprawdź dokładnie czy cooler jest porządnie zamocowany czy tylko sobie “siedzi” , zasilacz zostawiłbym w spokoju (na razie).

bynajmniej

najpierw sprawdź zasilacz, podłącz jakiś inny MARKOWY

daj znać co się dzieje, później pomyślimy :slight_smile:

inna mozliwosc-zrabany zasilacz wywalil plyte i ta podaje na proca wieksze napiecie,stad nagla grzalka…

oczywiscie najpierw sprawdzic paste i przedmuchac radiator i podmienic zasilacz,bo ten tracer to wiecej szkody narobi ,niz jest wart…