Witam wczoraj przyszła mi paczka złożyłem komputer lecz po przyciśnięciu przycisku power wiatrak zaczął głośno chodzić
Wszedłem zatem w bios i patrzę a tam temperatura procesora 43 stopnie a wiatrak wszedł odrazu na obroty 2300rpm
Co mam zrobić ? To wina procesora ? Może chłodzenia ? Pastę dobrze nałożyłem więc uważam że nie powinno to być przez to
Wyłączyć komputer i nie korzystać, to zdecydowanie wina komputera, a wręcz jego Użytkownka 
Nie doczytałeś, to pewne, ile wynoszą temperatury procesorów, dla najbardziej wytrzymałych dochodzić mogą do 100 stopni, inne jako maksymalna IHS maja podane 70+ stopni.
Jednym słowem, 40 stopni na stockowym chłodzeniu i zwykłej paście, to jest całkowicie w normie, wróć do nas kiedy temperatura (sprawdź sobie maksymalną dla Twojego modelu na stronie producenta) zacznie zbliżać się na jakieś 10% od górnego limitu
Wiatrak zaś pracuje, bo pewnie ustawiłeś w bios maksymalną wydajność/ najlepsze chłodzenie etc, na zwykłych tak jest. Chcesz komputer pasywny? Trza był brać niskonapięciowego Athona / Ryzena z 35/45W 
Tak lecz miałem już z 3 komputery nigdy nie miałem problemu z procesorem firmy Intel zawsze miałem około 30 stopni w spoczynku a tu odpalam komputer i zaraz wiatrak buczy i w biosie pokazuje 43 stopnie
Nic nie grzebalem w biosie odrazu po uruchomieniu wiatrak tak chodził więc nie wiem o co chodzi
Ja też nie wiem i wiedział nie będę nie wiedząc jaki procesor, jakie chłodzenie, jaka obudowa, czy w środku jest grzejąca się karta graficzna…. "Procesor jest gorący " (NIE JEST!), to nie tyko kwestia procesora, ale i rodowiska pracy.
Oprócz specyfikacji wrzuć foty z biosu jak masz ustawione zarządzanie chłodzeniem.