Witam. Otóż mam taki problem, kiedy włączam jakąś grę (byle jaką nawet tibie) lub jakiś konwerter audio/wideo to wtedy użycie procesora jest na 80%-100%. Do tego zaczyna bardzo głośno wyć wentylator. Próbowałem sam rozwiązać ten problem. Komputer przeczyściłem, nałożyłem nową pastę na procesor kupiłem nawet lepszy wentylator ale problem dalej występuje. Może problem leży gdzieś indziej? Macie może jakiś pomysł. Parametry mojego komputera:
Wydaje mi się że problem występował od kiedy kupiłem ten komputer. Tylko że przez pierwsze 2 miesiące nie obciążałem go zbytnio więc nie wiedziałem o problemie. Co do infekcji skanowałem wcześniej malwarebytes i adwcleaner i coś tam mi wykryło teraz niby nie ma nic. Pamięć ram to ddr3 jakiejś firmy nanya jedna kość.
Nic nie widać, a tym bardziej opisywanego obciążenia. Napisz jeszcze jaka płyta i zasilacz. I poproś o sprawdzenie logów obowiązkowych w Dziale Bezpieczeństwo.
Temperatury idealne. Może zostaw Hw monitor włączony w tle i pokaż temperatury po zwinięciu jakiejś wymagającej gry. Prawdziwy problem to znaleźć proces obciążający twój procesor. Spróbuj go wytropić uruchomiając , gdy obciążenie wystąpi - ctrl + alt +del.
W dalszym ciągu nie widać niczego , co odbiegałoby od normy. W dodatku obroty wentylatora procesora około 800 - ideał. Ergo jeżeli coś tam hałasuje i się przegrzewa, to może zasilacz.
Budę otworzyć i posłuchać. Powinieneś mieć np. Corsaira 450. Ponieważ nie procesor, to pozostaje jeszcze karta, ma ona chłodzenie półpasywne, wentylatory załączają się przy 50 C. Może to dawać wrażenie nagłego hałasu, a zasilacz jest niewinny. 66 stopni, to jednak niezbyt wiele (na karcie). A cha, zadbaj o wentylację budy i jeżeli zasilacz zimny, to pozostaw go w spokoju, jeżeli się grzeje - pomyśl o wymianie.
Sprawdziłem budę. Jednak nie hałasują wiatraki od grafiki. Zasilacz również nie jest ciepły. To wentylator od procka tak hałasuje. Ale już doszedłem kiedy tak się dzieje. Zaczyna hałasować kiedy załącza się chłodzenie u grafiki. Kiedy temperatura spadnie poniżej 50 stopni wtedy wiatrak od procka cichnie. Może masz jakiś pomysł czemu tak się dzieje?
http://www.ceneo.pl/27094549, http://www.ceneo.pl/27834297#tab=spec , wymienisz box i po kłopocie. Boxy maja b. złą opinię jeżeli chodzi o hałas. Wiatrak cichnie bo jego obroty spadają do około 600. Szkoda , że nie zapytałem o rodzaj coolera na procesorze, bo jego obroty są w normie, a już hałas nie koniecznie.
No tak, moja nie uwaga, ale zakres obrotów twojego coolera to 500-1400, u Ciebie nie przekracza 1100. To może go oczyść i nasmaruj. Ja więcej pomysłów nie mam. Parametry masz w normie.