Duże obiążenie procesora przy uruchomieniu systemu


(Lukasz Rm) #1

Witam,

mam niemały problem. Otóż przy uruchomieniu systemu, bez uruchamiania żadnych dodatkowych programów użycie mojego procesora wynosi 100%. Powyłączałem zbędne programy, żeby nie uruchamiały się z systemem, ale bez rezultatu. Posiadam Sevena Enterprises 32bity. Zaktualizowane wszystkie niezbędne aktualizacje. Przeskanowałem kompa antywirusem, bez rezultatu. Chwilowo była poprawa przy odpaleniu Combofixa, ale po ponownym rozruchu problem powrócił. Usunąłem nawet Daemon Tools'a z myślą, że to on jest winowajcą - niestety.

Specyfikacja:

Procesor: Intel Pentium Dual E2160 1.80 GHz

Ram: 2GB Kingston

Płyta główna: Asus P5VD2-VM/S

Grafika: Radeon 3850

Załączam logi z Combofixa oraz HiJackThis'a.

Combofix: http://wklej.org/id/327476/

HiJackThis: http://wklej.org/id/327478/

Jeśli coś dodać to piszcie, dołączę. Generalnie czytałem trochę to forum jak i inne, jednak nie rozwiązało to mojego problemu więc zdecydowałem się założyć nowy temat.

Jeśli zła nazwa tematu proszę poinformować to zmienię. Jeśli zły dział, proszę o przeniesienie.

Need Help! Pozdrawiam.


(FadeMind) #2

Uruchom jako administrator polecenie

MSCONFIG

i w sekcji uruchamianie usuń WSZYSTKIE wpisy oprócz

"avast5"="c:\program files\Alwil Software\Avast5\avastUI.exe"

Po za tym czysto :lol:

Sprawdź czy w trybie awaryjnym również procesor dostaje zadyszki.

Zainstaluj Yamicsoft Win7 Manager (trial 15 dni)

http://yamicsoft.com/windows7manager/software/windows7manager.exe

Przeprowadź skan pod względem defragmentacji rejestru.

Czekam na odp :smiley:


(Lukasz Rm) #3

done.

tak samo.

done. Ten skan zrobiłem także, ale nie było tam żadnej opcji, tylko Exit, więc musiało być w porządku.

Generalnie jest niewielki progres, gdyż użycie nie utrzymuje się cały czas przy 100%, jednak skacze, straszliwie. Tyle, że średnio mnie to satysfakcjonuje.

Mimo wszystko dzięki za jakikolwiek odzew, bo już powoli traciłem nadzieję, a samemu już mi pomysłów brakuje co by tu zdziałać.

Pozdrawiam.


(FadeMind) #4

w YW7 Manager w sekcji services kliknij optimize i wyłącz te, które są zbędne Twoim zdaniem. Opisy in eng :lol:


(Lukasz Rm) #5

Angielski u mnie raczej nie jest zbyt dobry... Zostawiam skrina.

http://yfrog.com/9gsadkuj


(FadeMind) #6

d41d8e07fdb147a7cc25016aced65339.jpg

Zastosuj się do tych ustawień. :lol:


(system) #7

Chyba to jest normalne że przy rozruchu systemu jest duże zapotrzebowanie na moc obliczeniową procesora. Ja jak miałem w Win 7 HE również przy uruchamianiu procek dostawał w "kość" zużycie sięgało do około 90 % przy taktowaniu procka 3.6 GHz. Gdy wszystko się uruchomiło obciążenie procesora spadało.

Jak dla mnie to jest normalne że przy uruchamianiu systemu procek jest mocno obciążony.

W laptopie mam viste i również jak startuje obciążenie sięga 100%.


(FadeMind) #8

Zgodzę się z Tobą. Warto jednak wykluczyć zbędne usługi i aplikacje z autostartu :lol:

Wydaje mi się, że temat zamknięty.


(Lukasz Rm) #9

Normalne to by było gdyby po załadowaniu całego systemu obciążenie spadało. A tak się nie dzieje. Więc nie wydaje mi się by normalnym było, że procek ma pracować na maxymalnych obrotach przez cały czas.

Zastosowałem się do ustawień. Bez efektu.


(system) #10

Jeśli tak się dzieje to sprawdź w menadżer zadań jaka aplikacja wykorzystuje Ci tyle procka.


(CrisPL) #11

Ja mam procek 2x 3.0Ghz i przy włączaniu dwa rdzenie na full. Moim zdaniem normalne. A zresztą przy 2x1.8Ghz.