Duży ping przy połączeniu innego urządzenia na Wi-Fi

Witam.

Mam internet 8Mb/s przez router TL-WR841N połączony z komputerem przez Wi-Fi.

Niestety, gdy gram w gry online (typu Counter Strike) i jak mój brat łączy się z Wi-Fi poprzez telefon (w tym samym momencie) strasznie narasta mi ping (~400).

Jest jakiś na to sposób żeby ping nie przekraczał 100? Jakieś ustawienia czy coś?

Zmień DNSa

Zapomniałem dodać, że ping później (gdy brat korzysta z Wi-Fi) ciągle waha się w granicach (150-400)

Mam radiowy internet (statyczne IP).

Już zmieniłeś?

Nie, bo nie wiem jak ;/ A nie chce czegoś zepsuć.

Musi być w ustawieniach. A 2 nic nie zepsujesz, a nawet jak zepsujesz można zresetować.

Mam coś takiego : http://zapodaj.net/046210b930c64.png.html

Masz wejść w konfigurację, nie status. Sam musiałem poszukać: wejdź w Network -> WAN. Tam masz konfigurację DNS.

I co mam pozmieniać? Dokładniej to co mam wpisać ?

Najlepiej zmień DNS na DNS od  Google. Jest bardzo szybki.

Adres: 8.8.8.8

Drugi: 8.8.4.4

Można sobie zmienić DNS tak po prostu?

A czemu nie?

Też mam ten problem mój brat włączy nwm youtuba i ping mi skacze. Mój dostawca powiedział mi że mam transfer 2 mb/s i że to nie starcza na tyle komputerów. I trzeba zmienić

Jak już trąbię przez cały temat za ping w największym stopniu odpowiedzialne są DNSy.

Co ma zmiana DNS do problemu? Najwyraźniej telefon obciąża łącze (aplikacje w tle, synchronizacja, aktualizacje, YouTube), bo tylko wtedy występuje problem. DNSy zostaw w spokoju. Niestety WiFi jest medium współdzielonym, do którego urządzenia walczą o dostęp i w momencie, gdy jedno korzysta, drugie musi czekać (to są ułamki sekund, ale mogą wpływać na opóźnienia). Ustaw w bandwith control niższą przepustowość dla IP, z którego korzysta brat, a najlepiej podłącz się kablowo do routera.

Tylko ustawienie hasła do wi-fi pomoże. Pamiętaj by nie podawać go bratu.

jw

Możesz jeszcze tak zrobić.

Ogranicz rezerwowalną przepustowość łącza na 0 :

Mam hasło na Wi-Fi, no ale nie odetnę brata od “świata” xD.

Krotor a nie możesz zadzwonić do dostawcy żeby to sprawdził.

A co on ma sprawdzić ? Internet działa dobrze jak nikt nie jest podłączony oprócz komputera (~20 ping).