Duży ping w grach multiplayer

Pisze tutaj, gdyż nie znalazłem odpowiedzi w Google. Otóż mam bardzo wysoki ping w grach multiplayer. Problem “zrobił się sam”, wcześniej go nie było. Internet chodzi poprawnie, np. filmiki na YouTube wczytują się bardzo szybko.

Kiedyś w CS miałem ping 50-150, teraz nie wiadomo dlaczego mam 300(czasem)-2000…:frowning:

Kiedy programy korzystające z internetu, np. Skype są powyłączane problem nie znika. Kiedy są włączone jest trochę gorzej (przynajmniej tak mi się wydaje, bo przy pingu 1500, te 50 różnicy jest niezauważalne).

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

W CSie dużo zależy od configu, tzn ustawień samej gry, wklej to do cfg :

ex_interp “0.01”

rate “25000”

cl_updaterate “101”

cl_cmdrate “101”

i zobacz czy jest różnica :wink:

CS to tylko przykład. W World of Warcraft też mam wysoki ping. Czasami jest dobry, tak 150-300. Ale czasami nawet 4500. Nie jest to wina serwera, gdyż gram na globalu… No i gierki na “gry.pl”. tam też ping uniemożliwia mi normalną grę

Hej!

Polecam tobie program TuneUp Utilities (Jesli chcesz to napisz na PW)

• Zoptymalizuje ci system :slight_smile:

• Tryb TURBO bardzo pomaga

CCleaner

• Problemy z .reg’ami

• Wyczyszczenie folderu TEMP

Wylacz wszystkie nie potrzebne programy z Menadzera Zadan (Ctrl+Alt+Delete) jezeli nie znasz niektorych procesow to nie boj sie ich napisac. Napewno ci w nich pomoge.

Wylacz Firewalla, Antywirusa, programy i aplikacje w tle.

Mozliwe ze masz jakiegos wirka lub robaczka w kompie :slight_smile: wiec doradzam skan Ad-Aware czy MBAM. z darmowych A-Virusow to Avast z najnowsza Baza Danych.

Po optymalizacji powinno smigac :slight_smile:

Pozdrawiam.

PS: Sam mialem problemy z pingiem i lagami.

A jakie masz łącze? Jaki dostawca?

Neostrada…:(:frowning: a łącze powinno byc 2mb. a działa w godzinach szczytu 1,5 - 1,8. a przeciętnie to 1,3:)

PING to bardziej do osprzetowania nalezy :slight_smile:

Przeczytaj moj post wyzej nt. Optymalizacji twojego Piecyka

• FuSioN -

Ja gralem w cs’a z netem 512kB jeszcze jak mieszkalem w polsce i nie mialem PINGU wysokiego poniewaz moj komputer jest zawsze optymalizowany do wyciagania najwiekszej mocy :slight_smile:

FuSioN co ty za bzdury piszesz?! Jak ping zależy od sprzętu? No proszę cię…

Polecenie ping służy do wysyłania pakietów kontrolnych ICMP (Internet Control Message Protocol, w tym przypadku echo) i służy m. in. sprawdzenia czasu jaki potrzebuje pakiet by dotrzeć od nadawcy do odbiorcy i z powrotem.

Z moich doświadczeń wynika, że granie w FPSy przy pingu wyższym niż 80ms jest już porażką.

Długość tego czasu mierzona jest w milisekundach (ms) i nim mniejsza tym rzecz jasna, że lepsza. Wpływ na długość pingu ma trasa jaką musi pakiet przebyć, obciążenie łączy, routerów (przez które “przechodzi”) oraz jakość tych łączy (odstęp sygnał-szum (SNR) podawane w decybelach (dB).

Nie zawsze ping musi pokazywać nam prawdziwe wartości. Na routerach można ustawić najwyższy priorytet dla pakietów ICMP i zawsze będą miały krótkie czasy odpowiedzi mimo że net będzie chodził tragicznie z powodu zapchanego łącza.

@camil1994

Sprawdź jakie masz czasy odpowiedzi np. do wp.pl (ping wp.pl -t) i wklej tutaj. Podejrzewam, że problem tkwi w kiepskiej jakości łączu (linii telefonicznej) w jaką wyposażyła Cię TPSA, aczkolwiek przyczyny mogą być również inne. TP ma w większości swoją infrastrukturę w opłakanym stanie. Ja osobiście miałem przypadek, że łącze DSL 15 Mbps/800 kbps nie chciało się zsynchronizować z centralą na więcej niż 8 Mbps. Przyczyna: stare, wielokrotnie łączone kable.

//off-topic

Jesli twoj piecyk jest zawalony programaimi w tle lub go nie optymalizujesz to sobie nie pograsz. Sam o tym wiesz napewno. Wiem czym jest ping. Lecz jesli odpalisz w cholere gowna na kompie i odpalisz gre np. CS to zobaczysz swoje kochane lagi, ping (+) i malo FPS.

Wiec wszystko do dupy.

//camil

Optymalizuj system i zobacz czy jest poprawa.

//ant0n

rozumiem cie i sorki ze zle wyrazilem wczesniejszego posta :slight_smile:

Peace