Pisze tutaj, gdyż nie znalazłem odpowiedzi w Google. Otóż mam bardzo wysoki ping w grach multiplayer. Problem “zrobił się sam”, wcześniej go nie było. Internet chodzi poprawnie, np. filmiki na YouTube wczytują się bardzo szybko.
Kiedyś w CS miałem ping 50-150, teraz nie wiadomo dlaczego mam 300(czasem)-2000…
Kiedy programy korzystające z internetu, np. Skype są powyłączane problem nie znika. Kiedy są włączone jest trochę gorzej (przynajmniej tak mi się wydaje, bo przy pingu 1500, te 50 różnicy jest niezauważalne).
CS to tylko przykład. W World of Warcraft też mam wysoki ping. Czasami jest dobry, tak 150-300. Ale czasami nawet 4500. Nie jest to wina serwera, gdyż gram na globalu… No i gierki na “gry.pl”. tam też ping uniemożliwia mi normalną grę
Polecam tobie program TuneUp Utilities (Jesli chcesz to napisz na PW)
Zoptymalizuje ci system
Tryb TURBO bardzo pomaga
CCleaner
Problemy z .reg’ami
Wyczyszczenie folderu TEMP
Wylacz wszystkie nie potrzebne programy z Menadzera Zadan (Ctrl+Alt+Delete) jezeli nie znasz niektorych procesow to nie boj sie ich napisac. Napewno ci w nich pomoge.
Wylacz Firewalla, Antywirusa, programy i aplikacje w tle.
Mozliwe ze masz jakiegos wirka lub robaczka w kompie wiec doradzam skan Ad-Aware czy MBAM. z darmowych A-Virusow to Avast z najnowsza Baza Danych.
Przeczytaj moj post wyzej nt. Optymalizacji twojego Piecyka
FuSioN -
Ja gralem w cs’a z netem 512kB jeszcze jak mieszkalem w polsce i nie mialem PINGU wysokiego poniewaz moj komputer jest zawsze optymalizowany do wyciagania najwiekszej mocy
FuSioN co ty za bzdury piszesz?! Jak ping zależy od sprzętu? No proszę cię…
Polecenie ping służy do wysyłania pakietów kontrolnych ICMP (Internet Control Message Protocol, w tym przypadku echo) i służy m. in. sprawdzenia czasu jaki potrzebuje pakiet by dotrzeć od nadawcy do odbiorcy i z powrotem.
Z moich doświadczeń wynika, że granie w FPSy przy pingu wyższym niż 80ms jest już porażką.
Długość tego czasu mierzona jest w milisekundach (ms) i nim mniejsza tym rzecz jasna, że lepsza. Wpływ na długość pingu ma trasa jaką musi pakiet przebyć, obciążenie łączy, routerów (przez które “przechodzi”) oraz jakość tych łączy (odstęp sygnał-szum (SNR) podawane w decybelach (dB).
Nie zawsze ping musi pokazywać nam prawdziwe wartości. Na routerach można ustawić najwyższy priorytet dla pakietów ICMP i zawsze będą miały krótkie czasy odpowiedzi mimo że net będzie chodził tragicznie z powodu zapchanego łącza.
Sprawdź jakie masz czasy odpowiedzi np. do wp.pl (ping wp.pl -t) i wklej tutaj. Podejrzewam, że problem tkwi w kiepskiej jakości łączu (linii telefonicznej) w jaką wyposażyła Cię TPSA, aczkolwiek przyczyny mogą być również inne. TP ma w większości swoją infrastrukturę w opłakanym stanie. Ja osobiście miałem przypadek, że łącze DSL 15 Mbps/800 kbps nie chciało się zsynchronizować z centralą na więcej niż 8 Mbps. Przyczyna: stare, wielokrotnie łączone kable.
Jesli twoj piecyk jest zawalony programaimi w tle lub go nie optymalizujesz to sobie nie pograsz. Sam o tym wiesz napewno. Wiem czym jest ping. Lecz jesli odpalisz w cholere gowna na kompie i odpalisz gre np. CS to zobaczysz swoje kochane lagi, ping (+) i malo FPS.
Wiec wszystko do dupy.
//camil
Optymalizuj system i zobacz czy jest poprawa.
//ant0n
rozumiem cie i sorki ze zle wyrazilem wczesniejszego posta