Duży problem z dźwiękiem


(A M E) #1

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ sama nie jestem biegła w rozwiązywaniu takich problemów.

Kiedy włączam ikonkę "głośnika" na pasku zadań, lub w inny sposób próbuję skorzystać z dźwięku, wyskakuje mi taki komunikat:

"Nie ma dostępnych aktywnych urządzeń miksujących.

Aby zainstalować urządzenia przejdź do......."

ale nie mam co instalować, chodzi mi tu przecież o zwykłe odtwarzanie dźwięku, które jest zawsze już na początku, po wgraniu systemu.

Naprawdę bardzo proszę o pomoc.


(Danielm86) #2

zainstaluj sterowniki do swojej karty dzwiekowej…


(A M E) #3

a da się je jakoś ściągnąć, bo nie mam żadnej płyty przeznaczonej do tego celu…


(greh) #4

Podaj jaka masz kartę dźwiękową?


(Danielm86) #5

zainstaluj program Unknown Device Identifier. Tym pościągaj stery do dzwiekówki

http://www.zhangduo.com/udi.html


(A M E) #6

sigmaTel C-major audio. czy to jest karta graficzna, czy zupełnie coś innego?

Przepraszam ,ale naprawdę się na tym nie znam.


(greh) #7

Jeszcze poproszę o wersję systemu operacyjnego?


(A M E) #8

Microsoft Windows XP Professional wersja 2002 dodatek service Pack 3


(greh) #9

Sprawdź: http://www.download.net.pl/17309/Dell-S … s-2000-XP/

Mam rozumieć, że masz notebook’a? :wink:


(XMan) #10

Zainstaluj najnowszą wersję AIDA32 :

http://www.programosy.pl/program,aida32.html

wrzuć screena z sekcji Komputer -> Podsumowanie.

Screeny wrzucasz na inny serwer a na forum podajesz link lub miniaturkę.


(A M E) #11

Tak, nawet się pochwalę że dwa. Tylko że chyba nawet moja babcia jest bieglejsza w posługiwaniu się tymi skomplikowanymi urządzeniami ode mnie :wink:

Xman, ja mam podobny program - EVEREST

I jak się robi screena?

*a ten link co podałeś - ściągnęłam program, ale po zresetowaniu kompa, wyświetlił mi zę jakiś błąd w instalacji i nie mogę kontynuować… #-o


(XMan) #12

Po pierwsze EVEREST lub inne programy mogą się mylić.

U mnie tak było początkowo jak zakupiłem nowy komputer.

Po drugie jest wiele sposobów oraz programów do robienia screenów.

Np. bardzo łatwy, za free i PL MWSnap : http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … p+3.0.0.74

To zainstaluj starszą wersję AIDA32 : http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … ation+3.93

Jeżeli masz EVERESTA to podaj z niego screena - może będą prawidłowe dane. :slight_smile:

Edit : problem jest po formacie, tak jest od początku czy nagle tak się stało :?:


(A M E) #13

nagle. po prostu, włączyłam kompa , chciałam obejrzeć coś na YT i nie mogę włączyć dźwięku.

a oto screen z everesta, z podsumowania beznazwykae.png

przepraszam, ale nie mam pojęcia jak to zrobić tak, żeby się pokazywał tylko link


(XMan) #14

Sprawdż w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik…

Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki ,Audio" - ,Głos" -> sprawdź czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa. Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, OK.

Nie będzie dżwięku to zainstaluj sterowniki do karty dżwiękowej :

http://www.download.net.pl/17308/Dell-S … s-2000-XP/

  • zrestartuj komputer.

(A M E) #15

Dziękujeęęęę !!

zastosowałam się do twojej rady , xMan - rzeczywiście były takie żółte wykrzykniki.

Nie chciało się samo zaktualizować, więc coś tam na chybił trafił usunęłam… i całkiem przypadkiem naprawiłam :smiley: głupi ma szczęście. strasznie, strasznie wam wszystkim dziękuję za cierpliwość i chęć pomocy! :wink: