Witam, od dłuższego czasu “walczę” z wolnym miejscem na partycji C. Ponieważ wolne miejsce drastycznie się zmniejsza, musiałem zrezygnować z hibernacji, bardzo często kasować punkty “przywracania systemu”, regularne korzystać z CCleaner, musiałem zastosować kompresję na C i cały czas jest co raz mniej miejsca. Dysk skanowałem różnymi programami i nic nie zostało wykryte, jeżeli chodzi o jakiś niekorzystny wpływ na partycję. Dodam że problem jest tylko z tą partycją. Partycja ma pojemność ponad 27GB. Zwróciło moją uwagę taka rzecz że folder “WINDOWS” zajmuję aż ponad 15GB, oczywiście są pobierane aktualizacje, zainstalowany SP3, system jest Windows XP Professional w wersji OEM. Dlatego stwierdzam że folder zajmuję tak dużo, bo na 2 komputerze, który ma system Windows XP Home Edition w wersji OEM SP3, również są instalowane aktualizację, folder “WINDOWS” zajmuję zaledwie 4GB.
Bardzo proszę o pomoc, radę głównie odnośnie tak dużej pojemności folderu “WINDOWS”.
Standardowo Pulpit i Dokumenty są na C, sprawdź czy nie masz tam za dużych plików, a co do katalogu Windows to możesz w nim skasować foldery zaczynające się od znaku dolara (widać po zaznaczeniu pokazywania ukrytych plików), są to kopie zapasowe poprawek które normalnie są zbędne. C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download C:\WINDOWS\Temp i %USERPROFILE%\Ustawienia lokalne\Temp też można opróżnić do zera. A przywracanie systemu możesz całkiem wyłączyć. Jak nie używałeś Odkurzacza to polecam jego użycie. Plik wymiany zmniejsz jeszcze na ok. 700MB, tyle wystarcza standardowo.