DVD nie działa pomocyy


(Kolimak) #1

TAKI SPRZET

Procesor - AMD Athlon 64 X2 5600+ BOX (Socket AM2, 65W)

Płyta Główna - Gigabyte GA-MA770-DS3

Pamięć RAM - Kingston DDR2 2GB 800MHz CL5

Karta Graficzna - Radeon 4670 HIS 512MB 2xDVI (PCI-E) IceQ Turbo

Zasilacz ATX - Modecom Premium 500 ATX

Karta Muzyczna - Craetive Sound Blaster Audigy SE OEM

mam stary dysk twardy. i jak podłącze go razem z dvd-rom'em jednym pasem (kablem szerokim) to mi sie nie wlacza komputer.

Włacza sie ale jak do chodzi do Windows Xp cos tam i sie ładuje.. to komputer sie automatycznie wyłącza.alb o nie do chodzi tam tylko jest czarne tło i cos tam pisze a na samym dole "Błąd odczytu dysku . Naciśnij CTRL+ALT+DEL aby zrestartować " .

a jak odłącze dvd od dysku twardego . to mi sie normalnie komputer włącza ... co moze byc przyczyną i jak to zlikwidować ??

dysk twardy musi byc całkowicie pusty zeby normalnie sie komp włączył ??


(mati75) #2

Sprawdź napięcia w biosie


(Longhorn2009) #3

Ustaw odpowiednio zworki z tyłu napędów (jeden na master drugi slave).


(Adalbert) #4

Podłącz tak:

płyta główna---napęd optyczny ustawiony zworkami na slave---dysk twardy ustawiony zworkami na master

Ruszyło tak?

I zmień temat, bo nie jest charakterystyczny.


(Kolimak) #5

powiedzcie dokładniej jak to zrobic. bo jestem zielony w tego typu sprawach


(system) #6

No więc tak: Trzymasz dysk twardy w ręce widzisz a tam z tyłu masz podłączenie kabla"szerokiego", napięcie i zaraz koło napięcia masz wejście na tzw zworkę. na dysku pisze ci SLAVE, MASTER, CABLE SELECT. Dysk podłączasz na SLAVE, a napęd optyczny czyli CD - ROM dajesz na MASTER. Wtedy komputer widzi dysk optyczny jako pierwszożędny a twardziela jako drugożędny. Zworka wygląda tak:http://www.tomshardware.pl/howto/20020904/images/jumper.jpg musisz posiadac 2 takie zworki:) :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :razz: :razz: :razz: :razz:


(JNJN) #7

Proszę zmienić temat na konkretny, opcja EDYTUJ i popraw.JNJN


(Kolimak) #8

a jak na dysku mam : drive is slove i master with non ATA compatible slave to na ktore mam zworke


(mateusz x man) #9

Miałem ten sam problem,, po wymianie płyty głównej. Na starej płycie miałem kilka portów ATA i mogłem podpiąć do nich różne urządzenia ATA, natomiast na nowej było tylko jedno a pech tak chciał że dysk twardy i nagrywarkę DVD miałem na ATA. Jak podpiąłem do jednej taśmy oba urządzenia to komp się nie chciał włączyć. Zabawa ze zworkami też nie pomogła. Kupiłem przejściówkę z ATA na SATA i wtedy problem zniknął.

http://allegro.pl/item510343404_przejsc ... _ak92.html