mam sprawę, chodzi mi czy mogę mieć dwa bluetooth na jednym komputerze, chodzi mi o to, że laptop ma już bluetooth w sobie, i chciałbym dopiąć do niego adapter.
lecz jak próbuję to zrobić, to działa mi tylko jeden bluetootch.
potrzebuję tego do:
Łącze telefon z komputerem aby móc wykonywać połączenia telefoniczne przez komputer, lecz jak łącze słuchawki bluetooth z komputerem, wtedy rozłącza mi telefon.
telefon → komputer -/-> słuchawki
słuchawki ->Komputer -/-> telefon
czytałem, że po prostu bluetooth się gryzie, i nie pozwala na przesłanie dźwięku z telefonu na komputer i dalej na słuchawki
tak też próbowałem, ale wtedy jak odbieram przez telefon/komputer, to wyjście dźwięku w telefonie jest jako laptop. słuchawki na jacku by działały, ale problemem są właśnie sluchawki bt, a gdzieś czytałem, ze najlepiej mieć dwa bluetooth w kompie, wtedy do jednego podłączasz telefon, do drugiego słuchawki, i się nie gryzie
Będę trochę zgadywał. Jak wejdziesz w Menedżer urządzeń w „Kontrollery dzwieku, video i gier” to zarówno telefon jak i słuchawki będą miały po dwa wpisy.
Telefon
Telefon Hands-Free AG Audio
Słuchawki Stereo
Słuchawki Hands-Free AG Audio
Kliknij prawym na Słuchawki Hands-Free AG Audio i daj Wyłącz i sprawdź czy teraz słuchawki nie rozłączą telefonu.
No ale po co tsk kombinujesz? Nie lepiej odbierać zdalnie? Fakt, Bluetooth potrzebny. Nie podłączysz dwóch urządzeń na raz. Nawet jeden adapter i 2 systemy nie zatrąbią. Wiem, bo próbowałem.
Niektóre słuchawki (np. budżetowe JVC) umieją połączyć się z kilkoma urządzeniami ale bez kakofonii (jedno audio jest przerywane, gdy drugie urządzenie chce ryczeć zdalnie).
Chcę używać jednocześnie dwóch połączeń Bluetooth:
Telefon połączony z komputerem przez Bluetooth (np. dla funkcji „połączenia telefoniczne przez komputer”).
Słuchawki Bluetooth połączone z komputerem (żeby słyszeć i mówić przez nie).
Ale kiedy jedno urządzenie się łączy, drugie się rozłącza. I dlatego chce dodać drugi adapter Bluetooth USB, żeby może każde urządzenie „szło” przez inny interfejs.
Co trzeba wiedzieć:
Windows domyślnie obsługuje tylko jeden aktywny stos Bluetooth (czyli ten wbudowany lub zewnętrzny).
Nawet jeśli podłączysz dwa adaptery Bluetooth, system korzysta tylko z jednego naraz – drugiego zwykle ignoruje.
To nie jest kwestia sprzętu, tylko systemu operacyjnego – Windows nie wspiera wielokrotnego stosu Bluetooth.
Potencjalne rozwiązania:
1. Użycie jednej aplikacji, która obsłuży wszystko
Jeśli łączysz telefon z komputerem tylko po to, by wykonywać połączenia, to:
Sprawdź, czy nie da się tego zrobić przez Microsoft Phone Link (dawny „Twój Telefon”) – on działa przez Bluetooth i/lub Wi-Fi, i wtedy słuchawki mogą być połączone przez Bluetooth niezależnie.
Upewnij się, że:
Aplikacja „Phone Link” (na PC) i „Link to Windows” (na telefonie) są zainstalowane i aktualne.
Bluetooth + Wi-Fi są włączone na obu urządzeniach.
2. Słuchawki Bluetooth połączone bezpośrednio z telefonem
Zamiast łączyć słuchawki z komputerem:
Połącz słuchawki z telefonem.
Komputer połącz z telefonem przez Phone Link, i używaj go tylko jako „zdalny pulpit telefonu”.
Połączenia idą przez telefon i słuchawki, a komputer tylko steruje.
3. Dwa systemy Bluetooth z oddzielnymi stosami (bardzo zaawansowane)
Można ewentualnie spróbować odpalić maszynę wirtualną z własnym adapterem Bluetooth USB i tam połączyć telefon lub słuchawki.
Ale to jest bardzo techniczne i dość niewygodne.
Co nie zadziała:
Podpięcie drugiego adaptera Bluetooth nic nie da samo z siebie – Windows użyje tylko jednego.
Próby „rozbicia” Bluetooth na różne urządzenia zwykle kończą się konfliktem.
Jeśli chcesz, mogę podpowiedzieć konkretny sposób skonfigurowania Phone Link tak, żeby słuchawki działały niezależnie.