Dwa Bluetooth na jednym komputerze/dźwięk z telefonu do komputera i na słuchawki

Cześć,

mam sprawę, chodzi mi czy mogę mieć dwa bluetooth na jednym komputerze, chodzi mi o to, że laptop ma już bluetooth w sobie, i chciałbym dopiąć do niego adapter.
lecz jak próbuję to zrobić, to działa mi tylko jeden bluetootch.

potrzebuję tego do:

Łącze telefon z komputerem aby móc wykonywać połączenia telefoniczne przez komputer, lecz jak łącze słuchawki bluetooth z komputerem, wtedy rozłącza mi telefon.

telefon → komputer -/-> słuchawki

słuchawki ->Komputer -/-> telefon

czytałem, że po prostu bluetooth się gryzie, i nie pozwala na przesłanie dźwięku z telefonu na komputer i dalej na słuchawki

Jaką kartę Bluetooth ma komputer?

image

To są podłączone urządzenia.

standardowa w laptopie, to karta od intel.
a mam również adapter bluetooth Mercusys MA530

A próbowałeś połączyć słuchawki po bt z telefonem, a później telefon z komputerem?

tak też próbowałem, ale wtedy jak odbieram przez telefon/komputer, to wyjście dźwięku w telefonie jest jako laptop. słuchawki na jacku by działały, ale problemem są właśnie sluchawki bt, a gdzieś czytałem, ze najlepiej mieć dwa bluetooth w kompie, wtedy do jednego podłączasz telefon, do drugiego słuchawki, i się nie gryzie

Będę trochę zgadywał. Jak wejdziesz w Menedżer urządzeń w „Kontrollery dzwieku, video i gier” to zarówno telefon jak i słuchawki będą miały po dwa wpisy.

Telefon
Telefon Hands-Free AG Audio

Słuchawki Stereo
Słuchawki Hands-Free AG Audio

Kliknij prawym na Słuchawki Hands-Free AG Audio i daj Wyłącz i sprawdź czy teraz słuchawki nie rozłączą telefonu.

1 polubienie

No ale po co tsk kombinujesz? Nie lepiej odbierać zdalnie? Fakt, Bluetooth potrzebny. Nie podłączysz dwóch urządzeń na raz. Nawet jeden adapter i 2 systemy nie zatrąbią. Wiem, bo próbowałem.

Niektóre słuchawki (np. budżetowe JVC) umieją połączyć się z kilkoma urządzeniami ale bez kakofonii (jedno audio jest przerywane, gdy drugie urządzenie chce ryczeć zdalnie).

Sztuczna inteligencja podaje:
:mag: Problem:

Chcę używać jednocześnie dwóch połączeń Bluetooth:

1. Telefon połączony z komputerem przez Bluetooth (np. dla funkcji „połączenia telefoniczne przez komputer”).
  2. Słuchawki Bluetooth połączone z komputerem (żeby słyszeć i mówić przez nie).

Ale kiedy jedno urządzenie się łączy, drugie się rozłącza. I dlatego chce dodać drugi adapter Bluetooth USB, żeby może każde urządzenie „szło” przez inny interfejs.

:brain: Co trzeba wiedzieć:

• Windows domyślnie obsługuje tylko jeden aktywny stos Bluetooth (czyli ten wbudowany lub zewnętrzny).
  • Nawet jeśli podłączysz dwa adaptery Bluetooth, system korzysta tylko z jednego naraz – drugiego zwykle ignoruje.
  • To nie jest kwestia sprzętu, tylko systemu operacyjnego – Windows nie wspiera wielokrotnego stosu Bluetooth.

:dart: Potencjalne rozwiązania:

:white_check_mark: 1. Użycie jednej aplikacji, która obsłuży wszystko

Jeśli łączysz telefon z komputerem tylko po to, by wykonywać połączenia, to:

• Sprawdź, czy nie da się tego zrobić przez Microsoft Phone Link (dawny „Twój Telefon”) – on działa przez Bluetooth i/lub Wi-Fi, i wtedy słuchawki mogą być połączone przez Bluetooth niezależnie.

:pushpin: Upewnij się, że:

• Aplikacja „Phone Link” (na PC) i „Link to Windows” (na telefonie) są zainstalowane i aktualne.
  • Bluetooth + Wi-Fi są włączone na obu urządzeniach.

:white_check_mark: 2. Słuchawki Bluetooth połączone bezpośrednio z telefonem

Zamiast łączyć słuchawki z komputerem:

• Połącz słuchawki z telefonem.
  • Komputer połącz z telefonem przez Phone Link, i używaj go tylko jako „zdalny pulpit telefonu”.
  • Połączenia idą przez telefon i słuchawki, a komputer tylko steruje.

:warning: 3. Dwa systemy Bluetooth z oddzielnymi stosami (bardzo zaawansowane)

• Można ewentualnie spróbować odpalić maszynę wirtualną z własnym adapterem Bluetooth USB i tam połączyć telefon lub słuchawki.
  • Ale to jest bardzo techniczne i dość niewygodne.

:x: Co nie zadziała:

• Podpięcie drugiego adaptera Bluetooth nic nie da samo z siebie – Windows użyje tylko jednego.
  • Próby „rozbicia” Bluetooth na różne urządzenia zwykle kończą się konfliktem.

Jeśli chcesz, mogę podpowiedzieć konkretny sposób skonfigurowania Phone Link tak, żeby słuchawki działały niezależnie.

2 polubienia

@cyngiel_1 Które AI?

@Kanonizowany123 Nie kombinuj. Sprawdź ten Phone Link, ale w ątpię…

ChatGPT