Dwa gniazda RJ45 na płycie głównej

Posiadam płytę główną z97 extreme 6 z dwoma gniazdami RJ45. Jedno Intelowskie a drugie Realtek. Dotychczas mam wykorzystane jedno gniazdo i zastanawiam się czy podłączając drugie przewodem do routera osiągnę jakieś realne korzyści w transferze?

Jeżeli pierwsze gniazdo podłączone jest do karty sieciowej o szybkości 100Mb/s a drugie do 1Gb/s A twój net ma prędkość 500Mb/s to przełączając z pierwszego gniazda do drugiego to wtedy net przyśpieszy.

Jeśli zestawisz z routerem LACP to tak. Możesz też używając policy routingu używać jednego połączenia do transferu w sieci wewnętrznej, a drugiego do internetu. Można wymyślić wiele ciekawych zastosowań, ale trzeba będzie rozumieć internety żeby to wdrożyć.

Moim zdaniem nic nie osiągniesz. Masz złącze gigabitowe w płycie. Jakie ma router? Pewnie też. Ważniejsze jest żeby nie było wąskiego gardła pomiędzy komputerem a routerem. Bo jeśli Byłbyś bardziej zaawansowany to pytanie brzmiałoby inaczej?

Tak jestem zielona i nieprecyzyjnie może zadałam pytanie. Router gigabitowy posiadam i też mamy w domu serwer NAS synology z dwoma portami rj45. Zastanawiałam się czy można to w domowej sieci wykorzystać jeśli komputer i NAS zostałby wpięty do routera dwoma przewodami i z tego co szukam to się nazywa Link Aggregation. Tylko czy router musi to obsłużyć?

Tak, router musi obsłużyć Link Aggregation. I system też musi obsłużyć Link Aggregation. Czy korzyści z tego są duże? Nie. W większości wypadków prędkość będzie podobna.
Kolejna technologia, którą można w ten sposób uruchomić to SMB Multichannel. Synology nie obsługuje jej natywnie, bo jest ciągle eksperymentalna i może dojść do uszkodzenia plików, w wypadku korzystania z niej. Jest też kapryśna jak cholera. Z drugiej strony nie trzeba szczególnie wiele konfigurować, by ją uruchomić (teoretycznie).
I oczywiście jest jeszcze iSCSI. To jest rozwiązanie sprawdzone, łatwe w konfiguracji i bezpieczne, ale zaprojektowane jako model 1 na 1. Czyli dysk dla jednego urządzenia.