w swoim PC mam internet na usb, kupiłam sobie kabel crossover żeby móc podłączać go także na laptop. Nie chodzi mi o równoczesne podłączenie do sieci obu komputerów, ale na laptopie nie mogłam zainstalować oprogramowania do modemu na usb (stare sterowniki, nowy system operacyjny). Początkowo chodził, ale teraz działa nadal tylko na PC. Co powinnam zrobić, żeby móc (w miarę możliwości) swobodnie przełączać internet z komputera do komputera ?
No tak ale neta na laptopie będziesz miał wtedy gdy będzie włączony PC i będzie on połączony z internetem.
rozumiem że chciałeś połączyć dwa kompy przez karty sieciowe.
Jeśli tak to zrób taką konfigurację jak masz tu:
http://www.myzlab.pl/elektronika/bpk/
i powinno śmigać.
nie wiem czy to dobrze rozumiem co mi napisałeś, ale mi nie zależy na tym by połączyć dwa komputery LAN’em czy czymś tylko na tym bym mogła włączyć PC i mieć internet, wyłączyć PC, włączyć laptopa i mieć internet (np. poprzez zmianę kabla z USB na Crossover). Nie wiem czy to jest zrozumiałe… Czy to może ja czegoś nie rozumiem
Trzeba poszukać nowszego sterownika do modemu, wtedy da się go przenosić pomiędzy komputerami.
Albo wariant droższy - nowy modem z routerem wi-fi, wtedy komputer będzie podłączony do niego kablem, a laptop bezprzewodowo. Będą działać obydwa i każdy z osobna.
Jeżeli już to tylko router. Podłączenie dwoch komputerów pod jeden modem - jeden pod usb drugi pod ethernet grozi w niektórych przypadkach uszkodzeniem modemu!
Modem dostaje od providera tylko jedno ip, a komputery potrzebują dwóch aby poprawnie pracować w sieci. Potrzebujesz trasowania, więc albo router sprzętowy np. z wifi (co przyda ci się do laptopa który jest zapewne wyposażony w WLAN), albo trasowanie na PC’cie wyposażonym w karte LAN.
Bez przesady, modem to nie konwerter satelitarny. Ale konflikty na pewno będą, o ile w ogóle zadziała.
Dlatego z jednego komputera można zrobić router, komputery połączone w LAN mogą być za NATem i każde będzie miało swoje IP prywatne. Oczywiście do tego typu rzeczy lepiej nadaje się Linux bądź *BSD.
Pozdrawiam!