Dwa komputery z różnych podzespołów

Dzień dobry, Panowie mam główny PC o konfiguracji niżej opisanej oraz kilka podzespołów które zostały mi po upgradowaniu 2 lata temu i nic z nimi nie zrobiłem. Postanowiłem zrobić drugi PC dla brata ale najrozsądniej chyba będzie to zrobić upgradując własny patrząc na te podzespoły.

Wstępnie oczywiste wydaje się być przeniesienie płyty głównej i dysku SSD do drugiego komputera a w głównym zakup przyszłościowej płyty wraz z dyskami NVME (czytałem że szybsze od SSD). Tylko że na tyle się kończy to co ja z moją wiedzą mogą tu nawymyślać :D

Główny komputer:

• Płyta główna: MSI B350 Tomahawk
  • Karta graficzna: XFX Radeon RX 6600 XT Speedster SWFT 210 8GB GDDR6
  • Ram: GOODRAM 32GB (2x16GB) 3600MHz
  • Procesor: AMD Ryzen 7 3800X
  • Zasilacz: thermaltake tr2 series 600 W
  • Dysk: 512gb SSD

Zaległe podzespoły:

• Karta graficzna: AMD Radeon HD 7800 Series
  • Ram: 2x8 GB Crucial 3200mhz
  • Procesor: Ryzen 5 1600

Wstępny plan przebudowy:

Główny komputer:

• Płyta główna: ?
  • Dysk: ?

2gi komputer:

• Płyta główna: MSI B350 Tomahawk (przeniesiona z głównego PC)
  • Zasilacz: ?
  • Dysk: 512gb SSD (przeniesiona z głównego PC)

Czyli brakowałoby płyty głównej i dysku dla głównego PC, oraz zasilacza dla 2giego komputera (chyba że jego warto też przerzucić i tam kupić lepszy).
Prosiłbym Panowie o propozycję w jaki sposób to mądrze rozegrać, co byłoby najlepiej kupić w tym przypadku. Dziękuję za każdą pomoc!

update: Na bazie konsultacji utworzyłem takie zestawy (dołożone pogrubione rzeczy)

pierwszy:

• Płyta główna: Gigabyte B550M DS3H
  • Dysk: KIOXIA 1TB M.2 PCIe NVMe EXCERIA G2

drugi zestaw:

• Płyta główna: MSI B350 Tomahawk (przeniesiona z głównego PC)
  • Zasilacz: MSI MAG 550W 80 Plus Bronze
  • Dysk: 512gb SSD (przeniesiona z głównego PC)
  • Obudowa : Fury Shobo SH4F Black (ATX, microATX, Mini-ITX)

czy jeśli to co jest wyżej jest w porządku dobrane to mam ostatnie pytanie, czy zasilacz w pierwszym zestawie 600W jest i będzie okej gdybym w przyszłości chciał rozwijać nieznacznie sprzęt?
Czy przełożyć go lepiej do drugiego zestawu (zamiast 550W) a w głównym kupić 750W?

Dzięki za komplet informacji.

Zasilacz starczy na ten moment i przy niewielkiej rozbudowie też się sprawdzi. Do tego dysku SSD (KIOXIA 1TB M.2 PCIe NVMe EXCERIA G2) koniecznie radiator, bo z tego co widzę płyta nie jest w niego wyposażona, a dysk grzeje się dosyć mocno. Albo poszukaj płyty bardziej doposażonej albo zainstaluj na dysku np, radiator be quiet! MC1.

Tak się zastanawiam bo idziesz w chipset B550, a instalujesz budżetowy dysk NVMe 3.0 x4 mając do dyspozycji NVMe 4.0 x4. Trochę bez sensu.