Posiadam monitor Dell P2414H (wejścia VGA (D-sub), DVI-D, DisplayPort), obecnie podpięty do karty graficznej za pomocą kabla vga-vga. Na karcie graficznej (GTX 650) zostały mi jeszcze wyjścia HDMI oraz DVI-D. Chciałbym podpiąć sobie drugi, nieco starszy monitor - Philips 170S, ma on jedynie wtykę VGA. Tu pojawia się moje pytanie - jak najlepiej dobrać kable/przejściówki by uzyskać jak najlepszą jakość na obu monitorach? W jakiej konfiguracji podpięcie tych monitorów do karty będzie w ogóle możliwe?
Możliwe konfiguracje znajdziesz opisane w instrukcji lub specyfikacji karty. Optymalnie: monitor główny podłączasz cyfrowo (DVI-D, HDMI, zależnie jakim kablem akurat dysponujesz), a pomocniczy (stary Philips u Ciebie) analogowo (D-Sub). Zgodność z HDMI uzyskasz oczywiście adapterem lub kablem HDMI -> DVI-D
Nie wiem czy dobrze rozumiem: mój główny monitor nie ma niestety wejścia HDMI, więc musiałbym podłączyć go przy pomocy kabla DVI-D (na karcie i monitorze wykorzystuje porty DVI-D) lub bawić się w przejściówki. Wątpliwości mam dlatego, ponieważ słyszałem o znacznych różnicach pomiędzy jakością obrazu w zależności od używanych wtyczek i nie do końca wiem która opcja da najlepsze efekty wizualne.
Gdzie Ty widzisz jakikolwiek problem, masz przecież wszelkie pasujące do siebie gniazda.
Stary monitor Philips łączysz kablem VGA - VGA bo inaczej nie można (monitor ma tylko takie gniazdo), obecny monitor podłączasz kablem DVI-D bo przecież i karta graficzna i monitor ma tego typu gniazda.
Zero jakichkolwiek przejściówek, złączek, adapterów itp.
PS. Dziwię się, że obecnie masz podłączony monitor z pomocą kabla VGA zamiast DVI-D. oraz to, że bardzo boisz się o jakość obrazu używając obecnie najgorszego z możliwych u Ciebie źródła sygnału.
Kombinowałem głównie dlatego, że nie miałem kabla DVI-D. Dopiero teraz muszę coś kupić i nie wiedziałem czy bawić się w przejściówki czy brać DVI-D (miałem jakieś nieuzasadnione uprzedzenia do tego formatu, prawdopodobnie coś mi się pomyliło - no i zwyczajnie się na tym nie znam). Serdeczne dzięki za odpowiedzi i rozwiązanie problemu.
Przejściówka/adapter zawsze jest obcym elementem, który wprowadza zakłócenia w sygnale lub pogarsza jego parametry przy zmianie rodzaju przesyłanego sygnału (pomijając przejściówki HDMI<->DVI-D bo to te same sygnały tylko w innym gnieździe).
Zawsze jak masz możliwość podłączyć “prostym” kablem to tak łączysz - jak najmniej przejściówek i adapterów.