Dwa monitory - które wtyczki wybrać

Witam.

Posiadam monitor Dell P2414H (wejścia VGA (D-sub), DVI-D, DisplayPort), obecnie podpięty do karty graficznej za pomocą kabla vga-vga. Na karcie graficznej (GTX 650) zostały mi jeszcze wyjścia HDMI oraz DVI-D. Chciałbym podpiąć sobie drugi, nieco starszy monitor - Philips 170S, ma on jedynie wtykę VGA. Tu pojawia się moje pytanie - jak najlepiej dobrać kable/przejściówki by uzyskać jak najlepszą jakość na obu monitorach? W jakiej konfiguracji podpięcie tych monitorów do karty będzie w ogóle możliwe?

Pozdrawiam

Możliwe konfiguracje znajdziesz opisane w instrukcji lub specyfikacji karty. Optymalnie: monitor główny podłączasz cyfrowo (DVI-D, HDMI, zależnie jakim kablem akurat dysponujesz), a pomocniczy (stary Philips u Ciebie) analogowo (D-Sub). Zgodność z HDMI uzyskasz oczywiście adapterem lub kablem HDMI -> DVI-D

Nie wiem czy dobrze rozumiem: mój główny monitor nie ma niestety wejścia HDMI, więc musiałbym podłączyć go przy pomocy kabla DVI-D (na karcie i monitorze wykorzystuje porty DVI-D) lub bawić się w przejściówki. Wątpliwości mam dlatego, ponieważ słyszałem o znacznych różnicach pomiędzy jakością obrazu w zależności od używanych wtyczek i nie do końca wiem która opcja da najlepsze efekty wizualne.

Kombinujesz jak “koń pod górę”

Gdzie Ty widzisz jakikolwiek problem, masz przecież wszelkie pasujące do siebie gniazda.

Stary monitor Philips łączysz kablem VGA - VGA bo inaczej nie można (monitor ma tylko takie gniazdo), obecny monitor podłączasz kablem DVI-D bo przecież i karta graficzna i monitor ma tego typu gniazda.

Zero jakichkolwiek przejściówek, złączek, adapterów itp.

PS. Dziwię się, że obecnie masz podłączony monitor z pomocą kabla VGA zamiast DVI-D. oraz to, że bardzo boisz się o jakość obrazu używając obecnie najgorszego z możliwych u Ciebie źródła sygnału.

Kombinowałem głównie dlatego, że nie miałem kabla DVI-D. Dopiero teraz muszę coś kupić i nie wiedziałem czy bawić się w przejściówki czy brać DVI-D (miałem jakieś nieuzasadnione uprzedzenia do tego formatu, prawdopodobnie coś mi się pomyliło - no i zwyczajnie się na tym nie znam). :slight_smile: Serdeczne dzięki za odpowiedzi i rozwiązanie problemu.

Przejściówka/adapter zawsze jest obcym elementem, który wprowadza zakłócenia w sygnale lub pogarsza jego parametry przy zmianie rodzaju przesyłanego sygnału (pomijając przejściówki HDMI<->DVI-D bo to te same sygnały tylko w innym gnieździe).

Zawsze jak masz możliwość podłączyć “prostym” kablem to tak łączysz - jak najmniej przejściówek i adapterów.