Dwa monitory - ustawienie portu

Hej!
Mam pytanko - w jaki sposób można przestawić, aby monitor podpięty pod Diplay Port startował jako pierwszy. Mam obecnie dwa monitory jeden pod DP drugi DVI i ten pod DVI startuje jako pierwszy, a jest w pionie (można zapomnieć o ustawianiu UEFI itp… - no chyba że przekręcę głowę o 90st :P) Dopiero po starcie windy wszystko jest jak należy.

Jeżeli masz tryb rozszerzony ekranu to zmień kolejność w ustawieniach GPU.

Ale w którym miejscu - w Windows’ie? Jak już pisałem - tu działa wszystko jak należy. Co mnie tylko dziwi w panelu Nvidii mam że monitor na DP jest monitorem 2z2… Może o to tu chodzi? Ale jak to przestawić? https://zapodaj.net/ce3bdddcce2b3.png.html

Sprawdź to ustawienie:

Nie nie to jest okey. Tak jak mówię po wystartowaniu windy (tj. już przy logowaniu) monitory są ustawione dobrze. Źle jest przy starcie komputera (UEFI) do momentu gdy “wczytuje” windę (kręci się kółeczko).

o ile w UEFI nie ma opcji to nic nie zrobisz bo jest to priorytet wbudowany w sprzęt (kartę graficzną?). Dopiero po starcie systemu kiedy sterowniki zaczynają wszystkim zarządzać można to ustawić jak sam zauważyłeś.

masz rację. Chociaż przyznam - liczyłem na jakąś odpowiedź, która rozwiąże to zagadnienie - np. grzebanie w firmware karty (jakieś magiczne narzędzie do zmiany tego stanu rzeczy)… A może jednak coś w tym UEFI (Asus Hero VIII) jest i można przestawić, ale ja nie widzę? Ktoś ma jeszcze jakąś propozycję?

OK. Mam. W UEFI - Compatibility Support Module - ustawiam na Auto i działa ten wyświetlacz, który powinien. Jest jednak inny problem - nie ma żadnych urządzeń boot’ujących i za każdym razem od razu wbija do UEFI…