Huawei P30 czy Realme 7 Pro do zdjęć? Z tego co widzę na samplach to Realme kładzie P30 na łopatki…
Skoro sam już wiesz, który lepszy, to po co się pytasz?
P30 Pro
Za drogi P30 Pro.
Bo może zdjęcia w sieci kłamią i Realme wydał sporo kasy na reklamę?
Zaproponuję spojrzenie pod kątem kolorystyki. Sporo chińskich telefonów przetwarza zdjęcia tak, że kolory są lekko pastelowe. Po prostu ludzie wychowani w chińskiej kulturze lubią taką kolorystkę i oczekują takich zdjęć. Zobacz na zdjęcia z Realme 7 Pro. Aparat przetwarza kolory tak, że są lekko neonowe/pastelowe w kierunku zimnej barwy.
Znowu kolory w Huawei są bardziej zbliżone do europejskich gustów
Obie kolorystyki są fajne i mogą się podobać, zależy kto co lubi.
Jedno z drugim się wyklucza
Mnie się bardziej podobają te pastelowe jak to nazwałeś, z ostrością jest bardzo dobrze w Realme 7 Pro.
Myslę czy P30 nie wymienić na Realme 7 Pro.
Myśl szybko
Rozpoczęła się za to przedsprzedaż Realme 7 Pro w wariancie 8GB + 128GB i cenie 1299 złotych.
Potrwa do 12 października, a osoby decydujące się z niej skorzystać mogą liczyć na prezent w postaci opaski realme Band.
Wiele osób ogląda parametry aparatów, rozdzielczość, ilość obiektywów itp i ostatecznie wybiera te zdjęcia, na których kolory najbardziej im odpowiadają Dla przykładu są fani kolorystyki Samsunga.
To jest to samo zagadnienie co z aparatami fotograficznymi, a sięga czasów aparatów analogowych i klisz na rolce. To jakie kolory na zdjęciach wychodziły zależało od tego jakiego producenta aparat czy kliszę kupiłeś. Dla przykładu kolory były ciepłe albo chłodne.
To co robią współczesne komórki z kolorami, to tak na prawdę obróbka graficzna. Sposób jest tajemnicą producenta, ale opiera się on głównie na przekształceniu na bazie LUT. Poniżej przykład komercyjnycch LUT ale jest w sieci sporo darmowych.
A tu darmowe
https://www.on1.com/free/luts/
Tani program to np https://www.on1.com/products/effects/ (ja go wyłapałem w darmowej promocji) pewnie są też darmowe.
W praktyce mając takie zdjęcia jak robi P30 możesz sobie sam je obrobić w programie graficznym zakładając LUT i jak sobie dopracujesz ustawienia to uzyskasz kolorystykę podobną do tej z Realme. Pytanie tylko czy się chce? Gorzej w drugą stronę, bo Realme mocniej modyfikuje kolory ale znowu od ręki masz zdjęcia takie jakie lubisz. Wiem trudny wybór
No właśnie się nie chce… Prawie każde poprawiam w Adobe Photoshop Express na Androida.
Tylko się zastanawiam czy takie foty są faktycznie czy ktoś lekko naciąga rzeczywistość.