Dwa systemy na jednym SSD

Chcę zakupić nowy dysk SSD M.2 NVMe pojemność np. 500 Gb i na nim postawić dwa systemy operacyjne. Na HDD to wiadoma sprawa - “dzielenie talerzy”, ale jak to się ma do nowych SSD? Czy można bezproblemowo spartycjonować SSD na dwa systemy? Chciałbym ponadto, aby na tym SSD Linux miał dwie partycje: jedna na / a druga na /home. Proszę nie pisać porady typu “kup sobie dwa dyski”. Chcę poprostu wiedzieć czy SSD podzielony na dwa systemy, kilka partycji będzie działał bezproblemowo i nie wpłynie to negatywnie na jego żywotność czy sprawność działania?

Partycjonowanie wygląda identycznie jak na HDD.
Możesz zainstalować więcej systemów na jednym dysku.

1 polubienie

Myślę że powinno działać należy.

Mam na Samsung SSD 970 EVO Plus 500 GB dwa systemy i osobno /home (tak jak Ty chcesz). Wszystko działa OK.

Pytam, bo czytałem że na SSD dane mogą być zapisywane “losowo”, czy “porozrzucane” na całej przestrzeni pojemności. Zastanawia mnie więc, w jaki właściwie sposób kontroler SSD spartycjonuje tę przestrzeń? Czy poprostu “oznaczy” sobie że dany plik jest na pierwszej partycji a inny plik na drugiej partycji? czy może podzieli całą przestrzeń fizycznie “pół na pół”?

Nie ma możliwości podzielenia na pół kości pamięci dysku SSD. Dzielisz pojemność dysku a resztą zajmuje się kontroler.

Tak, nawet na więcej niż 2.

Tak.

Nie.

dobrze, że napisałeś tutaj a nie na elektodzie bo tam byś otrzymał odpowiedź że temat wałkowany sto razy, czy nie korzystasz z google albo wyszukiwarki na forum ? :smiley: leje z tego forum jak wielu internautów, tam są sami wszechwiedzący xD

Masz tu w tym linku wszystko opisane

potem polecam na linuxie (nie wiem co insalujesz) zainstalować “grub config” i ustawić sobie w grobie Windowsa jako pierwszego jeśli potrzebujesz

ps. u mnie tak właśnie działa :smiley:
pozdr