Chcę zakupić nowy dysk SSD M.2 NVMe pojemność np. 500 Gb i na nim postawić dwa systemy operacyjne. Na HDD to wiadoma sprawa - “dzielenie talerzy”, ale jak to się ma do nowych SSD? Czy można bezproblemowo spartycjonować SSD na dwa systemy? Chciałbym ponadto, aby na tym SSD Linux miał dwie partycje: jedna na / a druga na /home. Proszę nie pisać porady typu “kup sobie dwa dyski”. Chcę poprostu wiedzieć czy SSD podzielony na dwa systemy, kilka partycji będzie działał bezproblemowo i nie wpłynie to negatywnie na jego żywotność czy sprawność działania?
Partycjonowanie wygląda identycznie jak na HDD.
Możesz zainstalować więcej systemów na jednym dysku.
Myślę że powinno działać należy.
Mam na Samsung SSD 970 EVO Plus 500 GB dwa systemy i osobno /home (tak jak Ty chcesz). Wszystko działa OK.
Pytam, bo czytałem że na SSD dane mogą być zapisywane “losowo”, czy “porozrzucane” na całej przestrzeni pojemności. Zastanawia mnie więc, w jaki właściwie sposób kontroler SSD spartycjonuje tę przestrzeń? Czy poprostu “oznaczy” sobie że dany plik jest na pierwszej partycji a inny plik na drugiej partycji? czy może podzieli całą przestrzeń fizycznie “pół na pół”?
Nie ma możliwości podzielenia na pół kości pamięci dysku SSD. Dzielisz pojemność dysku a resztą zajmuje się kontroler.
Tak, nawet na więcej niż 2.
Tak.
Nie.
dobrze, że napisałeś tutaj a nie na elektodzie bo tam byś otrzymał odpowiedź że temat wałkowany sto razy, czy nie korzystasz z google albo wyszukiwarki na forum ? leje z tego forum jak wielu internautów, tam są sami wszechwiedzący xD
Masz tu w tym linku wszystko opisane
potem polecam na linuxie (nie wiem co insalujesz) zainstalować “grub config” i ustawić sobie w grobie Windowsa jako pierwszego jeśli potrzebujesz
ps. u mnie tak właśnie działa
pozdr