Dwa systemy operacyjne a litery partycji

Witam!

Mam następujący problem z zainstalowaniem dwóch systemów operacyjnych na jednym komputerze.

Mam dysk podzielony na 5 partycji C, D, E, F, U

Zainstalowałem sobie Windows XP Professional SP3 na C

Chcę zainstalować Windows 7 Professional 64bit na D tylko mam problem z literkami dysków, gdyż w Win XP wygląda to tak: WINXP©, WIN7(D), GRY(E), DANE(F), RECOVERY(U), natomiast w Windows 7 tak WIN7©, WINXP(D), GRY(E), DANE(F), RECOVERY(U). Nie mogę zainstalować 7 z poziomu Windows XP ponieważ występuje konflikt architektury.

Czy jest jakaś komenda CMD na zmianę literki podczas instalacji siódemki?

, tylko jakaś kosmiczna technologia na to pozwoli.

Najpierw z poziomu uruchomionego XP zapisz sobie wielkość partycji w GB, potem podczas instalacji kieruj się tymi zapiskami i instaluj Windows 7 na partycji o podanej/ustalonej wielkości.

Zwykle w Linuksie następuje zmiana oznaczeń partycji /dev/sda1, /dev/sdb1-przykładowo.

Windowsy w zasadzie tak samo określają litery partycji, więc nie jestem przekonany o Twoich spostrzeżeniach.

Już próbowałem to zrobić i jest tak jak napisałem w poście

. Nie wierzę, że nie da się zmienić domyślnej ścieżki Windowsa z C: na D:

http://szulcu.net/2011/06/instalacja-wi … windows-7/

http://www.centrumxp.pl/Windows7/1960,W … ws-XP.aspx

wszystko się dobrze zainstalowało

windows vista i windows 7 oraz windows 8 nigdy nie będą miały systemu na innej partycji niż C: tak już zrobili programiści że windows z jadrem 6.x będzie zawsze na partycji C:

xp możesz zainstalować na innej partycji ale z nowszymi tak nie zrobisz po prostu muszą być na c: i tyle

Teraz opcja z przerzuceniem XP na “D”

to są zmienne

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zmienna_środowiskowa

możesz nawet własne uwtorzyć

Crashem w trakcie instalacji? Co wy gadacie czy w ogóle wiecie o co ja pytam?

Nie w trakcie instalacji systemu, tylko po. Jeżeli chodzi Ci o instalację i nie jesteś w stanie rozpoznać partycji na której chcesz zainstalować system, to jaki problem zapisać sobie jej rozmiar, albo włączyć XP i spod niego nadać partycji na drugi system nadać etykietę? Litery spod instalatora i tak nie są istotne, ponieważ po instalacji systemu i tak partycje będą miały litery inne niż pod instalatorem. Na przykład może być tak, że pod instalatorem partycja na drugi system będzie miała literę D:, ale po zainstalowaniu systemu będzie już miała C:, tak więc nie ma sensu zmieniać liter partycji pod instalatorem, bo system po instalacji i tak oznaczy partycje po swojemu. To z XP było tak, że to co wyświetlał instalator, miało odzwierciedlenie w systemie, czyli partycja c: była partycją c: pod Windowsem, partycja D: partycję D: itd. i z XP wywała właśnie taka sytuacja, że jak instalator przypisał literę D:, to po instalacji systemu partycja systemowa miała literę D:. Natomiast w Viście i 7 tak już nie ma, a bynajmniej mnie się nie zdarzyło, a reinstalowałem jeden i drugi system niejednokrotnie.

dzięki poprawieniu tego od windows vista nie ma problemu z literami np u mnie XP ma literę J bo ułożył samodzielnie partycje a swoją dał na koniec chociaż była 3 w kolejności

jeżeli chcesz zmienić jakąś zmienną to część programów przestanie działać a 2 część dalej będzie działać

jeżeli zmienisz zmienną od instalacji programów( o ile umożliwi zmianę) czyli program files to na początek pasowało by skopiować wszystkie pliki w katalogu c program files na d: i nie usuwać ich z C: bo jak pisałem nie będzie poprawnie Windows działał

Ludzie dlaczego piszecie nie na temat?

Po prostu Winde siódmą instaluję już przy zainstalowanym iks pe i po prostu nie chcę, aby partycja widziana w systemie XP jako D była w 7 C. Przecież nawet przsy Instalacji Windows 2000 czy 98 można było wybrać ścieżkę gdzie ma zostać utworzony katalog WINNT lub WINDOWS. Nie rozumiem dlaczego zostało to zaniechane.

A cały problem polegał jedynie na tym, że czysta instalka WIN 7 64bit SP1 nie odpalała się pod XP, ale poradziłem sobie ściągając obraz Windows 7 32-bit & 64-bit ALL, dzięki czemu instalacja rozpoczynała się w środowisku Windows XP i w Windows 7 została nadana dokładnie identyczna tablica partycji jak w XP.

Po prostu moje pytanie tyczyło się tego czy jakbym odpalił instalkę przy zamkniętym XP, to czy by się dało, jakąś komendę wpisać zmieniającą literę partycji w CMD.

PS. No cóż nie wszyscy tu czytają ze zrozumieniem i piszą przez to głupoty. Nikt nie jest idiotą, żeby nie wiedział, że zmiana literki partycji systemu zainstalowanego na dysku jest niemożliwa.

Sam piszesz głupoty. Pytałeś co zrobić aby litera partycji systemowej po instalacji 7 miała literę c:, więc odpisałem, że nie ma to sensu, bo i tak Windows po instalacji ustawi sobie w ten właśnie sposób, więc z czym twarz do mnie i jakieś wonty, że głupoty wypisuję? Jak nie wierzysz, zainstaluj sobie choćby nawet Virtual Box’a, zainstaluj na nim XP, obok niego normalnie spod BIOSu wgraj 7 i sam zobaczysz, że bez żadnego kombinowania uzyskasz oczekiwany efekt. Swoją drogą nie rozumiem po co zwracasz się do innych o pomoc, jak w twoim mniemaniu pozjadałeś wszystkie rozumy i jesteś najmądrzejszy ze wszystkich i masz w szerokim i głębokim poważaniu to, co inni piszą? Opisywać nie musisz, bo jakbyś nie załapał, zaznaczam, iż jest to pytanie retoryczne. Jeżeli uważasz się za najmądrejszego, nie zawracaj tutaj nikomu tyłka swoimi problemami, bo mało tego, że marnujesz czas osoby chcącej pomóc, to jeszcze swój.

może jakbyś mu pokazał jakoś literki to by to zrobił ale on nie pokazuje literek

może w vlite będzie taka opcja innej możliwości nie idzie zrobić

NA stałe ustawili literę c: z powodu kilku:

-niektóre programy były tak głupie że i tak instalowały się na c: choć na tej partycji nie było systemu

-programy wywalały błąd jak nie było c: podczas instalacji chociaż można było zmienić lokalizację

• jeżeli miało się jakąś partycje masz bardzo niskie szanse że na nowszej partycji będziesz miał niższą literę niż od ostatniej czyli instalujesz XP a czyli na partycji K

• ustaliło się tak że systemowa partycja to c: ponieważ to jest uśmiechnięta buśka(emotka)

Zawsze możesz ukryć partycję z systemem nie ważne czy to XP czy win7 ukryjesz je i nie będą ci przeszkadzać.

Tablica nie została nadana identyczna jakbyś wiedział co nieco o partycjach to literki to wymysł microsoftu(for dos) a od pradawnych czasów partycje oznaczało się po prostu kolejnością możesz to łatwo zobaczyć w pliku boot.ini jeżeli uważasz inaczej to powiedz nam dlaczego w tym pliku nie ma oznaczeń partycji

Zamiat mnie wyzywać przeczytaj sobie 1 post, bo sam piszesz głupoty.

Forum nie jest do kłótni więc temat do zamknięcia