Dwa systemy operacyjne - kilka pytań

Witam serdecznie, chcę wgrać dwa systemy operacyjne (XP i VIsta) i wiem, że:

Należy najpierw wgrać XP na jedną partycję a potem Vistę na drugą

Ekran wyboru systemów podczas startu zrobi się automatycznie

Tutaj moje pytania:

-Słyszałem, że nie należy wgrywać SP jak się ma 2 Windowsy. Ja chcę wgrać XP ze zintegrowanym SP3 i Vistę bez SP a potem bym dograł SP1. Czy mogę tak zrobić, nie zaszkodzi to w jakiś sposób ?

• Jak jest ze sterownikami, czy mogę normalnie zainstalować wszystkie sterowniki na XP i Viste, nie będzie się coś rypało ?

• Czy dwa systemy bardzo obciążają procesor i inne podzespoły powodując, że komputer chodzi wolniej, gry i programy też. Mój komputer to:

Pamięć RAM - 4 GB

Procesor - czterordzeniowy Intel® Core2 Quad CPU Q9550 2,83 GHz

Karta graficzna - GeForce 9800 GTX

Możesz to zrobić. Ja używam Visty (SP1) i Xp (z SP2) i jak na razie obydwa chodzą.

Możesz.

Nic nie obciąży, oprócz zajęcia większego obszaru dysku (w końcu dwa systemy). Systemy działają niezależnie, raz uruchamiasz jeden, a raz drugi.

mozesz spokojnie instalować oba systemy. Nie ma problemów z sp zarówno dla xp i vista. Z pewnością nic nie będzie mulić na takim sprzęcie! !!

Dzięki bardzo za odpowiedzi :smiley:

Jeszcze jedno pytanie: Czy jak już zainstaluję te dwa systemy, SP i wszystkie sterowniki to czy będę mógł bez problemu pobierać i instalować aktualizacje z Windows Update do XP i Visty. Nie piszcie, że jeśli masz oryginalny Windows to tak hehe. Pytam się czy one wpłyną jakoś negatywnie na dwa systemy.

Ale mi się zdaję, że nie ponieważ z SP dobrze działają a SP to jest zbiór aktualizacji to z jakiej przyczyny osobne aktualizacje mogłyby zaszkodzić. Dobrze mówię ?

Nie będzie żadnych problemów. To są dwa niezależne systemy. Jeżeli są (będą) na dwóch różnych to praktycznie połączy je tylko bootloader, reszta będzie niezależna.