piszę tu z prośbą o pomoc przy usuwaniu jednego z systemów. wiem że jest już wiele podobnych wątków, ale albo są stare, albo nie są całkowicie pomocne. chodzi o to że na jednym komputerze mam dwa systemy, oba XP, zainstalowanie drugiego wynikło z pewnych błędów na pierwszym, dodam że oba systemy są oryginalne, i chciałbym odinstalować jeden z nich. problem w tym że nie wiem na którym dysku jest który system. znaczy jak na tym systemie który chcę zachować wchodzę w C:/WINDOWS, to normalnie, no, prawie normalnie widać wszystkie pliki/foldery, a jak wchodzę w D:/WINDOWS to pojawia się napis żę to są takie i takie pliki, i nie należy modyfikować zawartości. z tego chyba wychodzi że ten który chcę skasować jest na C:, ale wolę się jednak zapytać. jak wejdę w config, to pojawia się
no i z tego słowa default, oraz z tego że jak wchodzę to w [operating systems] jest zaznaczony jeden system na niebiesko, wynika że to jest obecnie używany system i drugi można skasować. Czy mam rację?
Druga sprawa jest taka: jak się kasuje system?
Trzecia sprawa jest taka: chciałbym trochę lepiej pracować na komputerze, i teraz pytanie: czy podrasować ten co mam (Intel Pentium E6300 Dual Core 2.80GHz, płyta Gigabyte G31M-ES2L, RAM DDR2 2Gb, karta graficzna Nvidia GeForce GTS 250 512Mb) czy lepiej kupić zupełnie nowy komputer? czy może kupić tylko jakiś konkretny element?
Chciałem też powiedzieć że jestem zielony w sprawach komputera i dla mnie zawsze pamięć oznaczała ilość miejsca na dysku, dlatego też proszę o pomoc.
oznacza 2 partycję na pierwszym dysku twardym, ale przypisanie liter dla partycji (C:, D:) można sobie zmienić, więc lepiej się upewnić. U Ciebie wygląda na to, że system jest rzeczywiście na D:.
Jak skasować zbędny system? Przede wszystkim trzeba usunąć wpis w pliku C:\boot.ini, ale Ty go nie masz (jest tylko jeden - właściwy - który podałeś). Potem możesz skasować foldery Windows, “Program Files” i “Documents and Settings” na dysku C:.
Potem możesz jeszcze skasować zbędne pliki systemowe w głównym katalogu na C:, ale nie ruszaj pliku boot.ini
dzięki wielkie za pomoc, co do tego pliku boot.ini to o jaki wpis Ci chodzi? czy to jest coś związane z configiem? bo ja nie przepisałem całego configu, tam jeszcze są trzy linijki, konkretnie są tam wymienione dwa systemy. a co do pliku boot.ini na dysku C:/ to gdzie on się znajduje?
sorry jeśli piszę jakieś głupoty ale po prostu nie ogarniam za bardzo tych spraw a nie chcę czegoś ważnego usunąć
LGA775 to jest praktycznie prehistoria niewspierana już przez firmę Intel. Krótko mówiąć do wymiany masz komputer, ale jużeli masz nagrywarkę i dyski na SATA(podłączane pod płytę wąskim kablem), to jesteś w dobrej sytuacji, ponieważ musiałbś zmienić tylko płytę główną, procesor i RAM, ewentualnie jak chcesz grać, grafa też musiałaby iść do desantu, bo po pierwsze swoje lata już ma, po drugie 512MB RAMu na grafice to już deczko za mało, aby pograć bez cięcia detali w najnowsze gry. Przydałoby się też, żebyś podał jaką masz oudowę, ewentualnie wklepił foto jej wnętrza, aby ocenić, czy da radę, czy również będzie musiała iść do wymiany, ale to ewentualnie jak już będziesz miał wybrany procesor i resztę. Co do Windowsa po prostu kasuje wpis w boot.ini odpowiedzialny za system na D:, a następnie wchodzisz w mój komputer, ppm na dysk, formatuj, wybierasz system plików NTFS, wyberasz szybkie formatowanie, albo i nie(jak chcesz, chociaż lepiej sformatować bez zaznaczonego), zatwierdzasz i czekasz na potwierdzenie o ukończeniu formatowania i to wszystko, już jest po Windowsie.
Plik boot.ini jest na dysku C: w głównym katalogu.
Usunięcie zbędnych wpisów o innych systemach Windows można zrobić na dwa sposoby:
przez bezpośrednie edytowanie tego pliku C:\boot.ini
poprzez program msconfig (zakładka BOOT.INI)
Trzeba pozostawić dobry wpis
i usunąć zbędne - te poza default (zapewne default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS).
Co do Twojego komputera, to kupiony był on około 3 lata temu i wydaje mi się, że nie warto w niego już inwestować kasy (zbyt duży postęp technologiczny) i lepiej pozbierać pieniądze na kupno nowego - za jakiś czas. Pamiętaj, że im później kupisz sprzęt, tym będzie on szybszy (za te same pieniądze). Nie wiem, co Ci “zwalnia pracę” na obecnym komputerze, ale procesora nie ma sensu wymieniać na jakiś szybszy, bo to stara technologia i chyba szkoda kasy. No chyba, że nie masz jej za dużo i w dłuższej perspektywie i tak nie kupisz nowego kompa, to ewentualnie zainteresuj się 4-rdzeniowymi Core2 Quad Q8200 i podobnymi.