Witam mam zainstalowany Win Me.Podpiąłem do komputera drugi dysk na którym mam zainstalowanego XP.Domyślnie uruchamia się Win Me.Zna może ktoś jakiegoś managera (nieskomplikowanego),żeby go zainstalować i gdy będę uruchamiał komputer,żeby pokazało mi się menu wyboru systemu.Byłbym wdzięczny za pomoc.
wg mnie wystarczy tylko edytować plik boot.ini i dodać wpis o drugim systemie:
Aby wyświetlić i wyedytować plik Boot.ini:
-
Kliknij prawym przyciskiem myszy folder Mój komputer, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
-
Na karcie Zaawansowane kliknij przycisk Ustawienia w obszarze Uruchamianie i odzyskiwanie.
-
W obszarze Uruchamianie systemu kliknij przycisk Edytuj.
przykładowy plik boot.ini
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
dodaj tylko druga linijke na wzor tej:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
czyli chyba:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINME="Microsoft Windows Millennium" /fastdetect
z tym, że tam gdzie jest ta 2 wstaw numer partycji z ME
OK.
W Win Me nie ma czegoś takiego…
To jest do Windows XP! W Windows Me nie ma pliku boot.ini!
Włóż płytę z systemem Windows XP, po załadowaniu plików instalatora naciśnij klawisz R.
Jak konsola odzyskiwania wykryje instalację Windows, wpisz 1 i nie podawaj hasła administratora, tylko naciśnij Enter.
Wpisz:
fixmbr
fixboot
Jak podczas wykonywania tych poleceń znajdzie się jakaś instalacja i pojawi się komunikat z pytaniem, czy dodać, to wtedy potwierdź dodanie do menu wyboru systemu operacyjnego.
Potem ponownie uruchom komputer i napisz na forum, czy ten sposób działa.
Musisz jeszcze dopisać w konsoli odzyskiwania
cd c:\
bootcfg /rebuild
//EDIT
W boot.ini możesz tylko dopisać na końcu:
C:\ = “Windows Me”
to też potem zadziała
A nie można prościej?Po prostu zainstalować jakiegoś managera i mieć z głowy?Nie chce nic zepsuć…
Chyba będziesz musiał zaryzykować tamtym sposobem
Program EasyBCD jest pod XP a ja chce wszystko robić z poziomu Win Me.
Mam jeszcze takie jedno pytanie: jak mam XP i Fedorę to powinno to wyglądać tak?
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition©\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition©\WINDOWS=“Microsoft Windows XP Professional” /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(e)\Fedora 8 /fastdetect