Na komputerze mam zainstalowane dwa systemy - Windows XP i Windows 7. Dla XP wsparcie się już kończy więc postanowiłem usunąć go i zainstalować w jego miejsce Windowsa 8.1. Windows 7 pozostaje na swojej partycji, nie zamierzam nic z nim robić. Jak można najwygodniej i najbezpieczniej pozbyć się Windowsa XP aby w jego miejsce zainstalować ósemkę i nie naruszyć zainstalowanego Windowsa 7?
A plik rozruchowy boot.ini? Na której partycji jest on ustawiany? Partycji z Windowsem XP czy z Windowsem 7? Jeśli sformatuję całkowicie partycję z Windowsem XP, to ten plik chyba przepadnie.
Plik boot.ini był potrzebny do odpalania systemów do Windows XP włączenie. Nowsze systemy wykorzystują już BCD. Najlepiej zró screeny z zawartością obu partycji, na których masz poszczególne systemy i wrzuć je na forum. Przed zrobieniem screena w ustawieniach eksploratora zaznacz, by pokazywane były też ukryte pliki i pliki systemowe.
win 8.1 można zainstalować na dysku “D” nie trzeba instalacji na dysku “C” gdzie już masz win7 i tak przy uruchomieniu komputera będziesz miał wybór który system ma się załadować
Wrzucam screeny z poziomu Windowsa XP. Dysk C - zainstalowany Windows XP, dysk F: zainstalowany Windows 7.
@Leszek2204 Czyli wystarczy w moim przypadku usunąc wpis z bootloadera prowadzący do Windowsa XP oraz format partycji z Windowsem XP? Bootloader edytuję z poziomu Windowsa 7. Nie będzie problemów z startem Windows 7?
Generalnie nic nie usuwasz, bo bootloader uruchamiający system od Vista wzwyż nie korzysta z pliku boot.ini. Najlepiej więc sformatować partycję C i od razu instalować Windows 8. Instalator powinien znaleźć zainstalowany system Windows 7 i dodać odpowiedni wpis w BCD.
Zrobiłem tak, jak napisałeś (nie edytowałem żadnego wpisu w bootloaderze) i teraz komputer od razu uruchamia mi się w Windows 8.1. Windowsa 7 w ogóle nie widzi, przy starcie nie wyświetla mi się żadne menu wyboru systemu. Można to jakoś naprawić?
Problem rozwiązany. Mam za to inne pytanie. Zamieszczam je tutaj, żeby nie tworzyć niepotrzebnie nowego wątku.
W kompie mam zainstalowane 4 GB RAMU. Zainstalowałem 64 bitowego Windowsa 8.1 i w informacjach o systemie napisane jest że dostępne jest tylko 2,94 GB RAMU. Na laptopie, który ma 4 GB RAMU jest zainstalowany 64 bitowy Windows 7 i tam mam napisane że dostępne jest 3,60 GB. Jak można zmusić Windowsa 8.1 żeby udostępnił mi więcej RAMU, tzn tyle samo, ile dostępne jest na laptopie?
Wszystkie problemy opisane przeze mnie w tym poście są już rozwiązane. Dzięki wszystkim za pomoc.