Dwa wiatraki, dwa "problemy"

Witam!

Przed chwilą założyłem do komputera wiatrak AC 12 cm z PWM który ma za zadanie wydmuchiwać powietrze z obudowy.

Drugi wiatrak no-name 9,9 cm (wcześniej on pełnił rolę “wydmuchiwacza”) zamontowałem na bocznej ściance obudowy (zastąpiłem nim tunel, który utrudniał obieg powietrza) i przerobiłem jego wtyczkę tak aby działał na 5V.

Wszystko działa, ale:

:!: Obroty coolera na procku (!) spadły do 400-480 RMP (wcześniej 800-1200) jednak temperatura pozostała bez zmian.

:!: Temperatura zasilacza wzrosła o ok. 10*C (45*C)

Wydaje mi się to dziwne, przecież wiatrak nie obciąża tak zasilacza żeby jego temperatura wzrosła o 10*, oraz w obudowie nie jest tak “zimno” żeby przy 400 RMP proc miał ~35*C

właściwą stroną ?? może zamiast wydmuchiwać - wdmuchuje (wtłacza) to ciepłe powietrze.

tak, tego modelu nie da się zamontować niewłaściwą stroną :stuck_out_tongue:

kup przejściówkę 3pin (wtyk wiatraka) na molex (4pin -standardowy moduł zasilania) i podłącz pod zasilacz bezpośrednio.

A jak to przerobiłeś? Podłaczyłeś wiatraki pod molexy??

Wiatrak AC podłączyłem zgodnie z instrukcją:

http://img517.imageshack.us/img517/5113/img001vi5.jpg

A wiatrak 9,9 cm podłączyłem przez molex’a jednak zamieniłem miejscami linię +5V i +12V, aby podawał mu 5, zamiast 12 V:

http://img517.imageshack.us/img517/3694/pic00760lg1.jpg

I to jest jak najbardziej poprawne :wink:

Dzieje się tak ponieważ wentylator “wydmuchujący” zabiera powietrze

wentylatorowi z zasilacza - typowy błąd - a na dodatek większośc

nie mająca pojęcia o termodynamice i bilansie cieplnym dalej

opowiada bzdury o takim układzie wentylacji

Temperatura proca jest niska gdyż jest chłodzony powietrzem z zewnątrz.

gina , nooo :slight_smile: Dzięki za odpowiedź.

można wywnioskować że wentylator znajdujący się w zasilaczu (ten na dole) wciąga powietrze… wydawało mi się że wiatrak w zasilaczu wydmuchuje z niego ciepłe powietrze, które następnie jest wydmuchiwane przez wiatrak z tyłu obudowy - na zewnątrz niej. ja tak miałem :stuck_out_tongue:

Zastanów się co opowiadasz - ruch powietrza określamy wobec obudowy,

bo w tej chwili mataczysz - do zasilacza Ci jedną stroną wpada a drugą

wypada…

Krótko i poprawnie:

w typowej obudowie ATX, jeśłi chcesz mieć cicho i chłodny procesor

oraz zasilacz to:

• dmuchasz chłodnym powietrzem z zewnątrz na procesor,

• wszystkie wentylatory (oprócz zasilacza) dmuchają do środka obudowy.

Radzę sobie obejrzeć normy dotyczące obudów ATX(z zrozumieniem)

oraz zapoznać się z zasadami termodynamiki (mało strawne dla laika)

oraz zastanowić się jak wygląda naprawdę bilans cieplny obudowy

a nie opowiadać co “wlata a co wylata” ;/

gina oczywiście ma rację. Wszystkie wentylatory oprócz tego w zasilaczu powinny wdmuchiwać powietrze do środka. Jeżeli jeszcze jakiś wydmuchuje to nie daje do praktycznie żadnego efektu. Logiczną sprawą jest przecież że na zewnątrz obudowy powietrze jest zimniejsze i tym samym świetnie nadaje się do chłodzenia.

Głupoty. To znaczy że mam z tyłu koło zasilacza wentylator zle zainstalowany bo wydmuchuje powietrze?!

W przedniej częsci obudowy wentylatory powinny wdmuchiwac chłodne powietrze a z tyłu je wydmuchiwac tak żeby był obieg powietrza.

Piszecie że tylko ten w zasilaczu ma wydmuchiwac cieple ze srodka.

Sam mam zrobione tak że z boku wdmuchuje chłodne na procek z przodu również a zasilacz wraz z wentlatorem na tylnej ściance wydmuchuje ciepłe. Sprawdza się to znakomicie. W upalach nie było żadnych problemów. A że mam panel kontrolny który o wszystkim informuje to wiem jaka jest temp poszczególnych podzespołów.

Gina To co napisałaś że tylko wydmuchwiac ze srodka ma wentyl w zasilaczu to bzdura. I nie wiem skąd wytrzasnęłaś tą wyssąna z palca teorię.

Sam długo studiowałem ten temat a moje chłodzenie jest bardzo rozbudowane. Na przykład dam to że w upały gdzie w pokoju było 28 stopni mój proc miał około 36-38 stopni. DYsk miał koło 35 stopni.

Wszystko zależy od obudowy… wiem, że dużo ludzi zaleca zakładanie z tyłu obudowy wentylatora, który wydmuchuje powietrze, ale tak jak mówię nie daje to dużych efektów. Załóż sobie ten z tyłu odwrotnie i popatrz na temperatury. Mam przy obudowie 6 wentylatorów także wiem co mówię :wink:

Skorzystam z tego tematu i zapytam o jakieś chłodzenie HDD.

Coś nie drogiego, najlepiej z Allegro.

No ja mam takie zdanie na temat chłodzenia i go nie zmienie bo sam to na sobie sprawdziłem.

Co do chłodzenia HDD to te.

A coś do wyciszenia dysku, i chłodzenia zarazem?

Wyciszyc możesz podkładkami gumowymi. Nie ma czegoś takiego co jednocześnie chłodzi i wycisza. Takie rzeczy to tylko w Erze.

Zawsze coś sie znajdzie:

http://www.allegro.pl/item214996345_pas … rdego.html

Ja osobiście polecam Revolteca. Sam go używam i sprawuje się wyśmienicie.

http://www.allegro.pl/item216719642__re … e_hdd.html

Szanuje twoje zdanie mimo, że sie z nim nie zgadzam :wink: Każdy ma jakieś inne doświadczenia.

Sorry, ale w takich warunkach ja uzyskuję temp o około 4-6 stopni

niższe niż u Ciebie a ponadto cichą pracę zasilacza który ma dość

mocy by wyciągnąć powietrze z obudowy.

Cały dowcip termodynamiczny rozwiązania polega na tym że skumulowany

ładunek ciepła znacznie efektywniej jest odbierany w przypadku

nadciśnienia w obudowie oraz przy skierowaniu chłodnego powietrza z

zewnątrz na najbardziej gorące elementy - procesor, karta graficzna,

chipset, pamięci, dyski. Wentylator zasilacza spokojnie sobie radzi w tym

wypadku - a nawet zwalnia - mniej hałasując - gdyż ma nadmiar powietrza

przepychanego przez niego - wskutek działania innych wetylatorów

pchających powietrze do środka obudowy.

W rezultacie mam tylko dwa wentylatory dmuchające do środka

i wentylator zasilacza wyciągający powietrze, a całość pracuje

na tyle cicho że można przy tym spać :wink:

Każdy dodany wentylator -to źródło hałasu.

PS

Dysk jest umieszczony na poziomie wentylatora dmuchającego

powietrze do środka

Dla mnie farmazony i tyle. Jak 4-6 stopni? Może jeszcze -6?