Przed chwilą założyłem do komputera wiatrak AC 12 cm z PWM który ma za zadanie wydmuchiwać powietrze z obudowy.
Drugi wiatrak no-name 9,9 cm (wcześniej on pełnił rolę “wydmuchiwacza”) zamontowałem na bocznej ściance obudowy (zastąpiłem nim tunel, który utrudniał obieg powietrza) i przerobiłem jego wtyczkę tak aby działał na 5V.
Wszystko działa, ale:
:!: Obroty coolera na procku (!) spadły do 400-480 RMP (wcześniej 800-1200) jednak temperatura pozostała bez zmian.
:!: Temperatura zasilacza wzrosła o ok. 10*C (45*C)
Wydaje mi się to dziwne, przecież wiatrak nie obciąża tak zasilacza żeby jego temperatura wzrosła o 10*, oraz w obudowie nie jest tak “zimno” żeby przy 400 RMP proc miał ~35*C
można wywnioskować że wentylator znajdujący się w zasilaczu (ten na dole) wciąga powietrze… wydawało mi się że wiatrak w zasilaczu wydmuchuje z niego ciepłe powietrze, które następnie jest wydmuchiwane przez wiatrak z tyłu obudowy - na zewnątrz niej. ja tak miałem
gina oczywiście ma rację. Wszystkie wentylatory oprócz tego w zasilaczu powinny wdmuchiwać powietrze do środka. Jeżeli jeszcze jakiś wydmuchuje to nie daje do praktycznie żadnego efektu. Logiczną sprawą jest przecież że na zewnątrz obudowy powietrze jest zimniejsze i tym samym świetnie nadaje się do chłodzenia.
Głupoty. To znaczy że mam z tyłu koło zasilacza wentylator zle zainstalowany bo wydmuchuje powietrze?!
W przedniej częsci obudowy wentylatory powinny wdmuchiwac chłodne powietrze a z tyłu je wydmuchiwac tak żeby był obieg powietrza.
Piszecie że tylko ten w zasilaczu ma wydmuchiwac cieple ze srodka.
Sam mam zrobione tak że z boku wdmuchuje chłodne na procek z przodu również a zasilacz wraz z wentlatorem na tylnej ściance wydmuchuje ciepłe. Sprawdza się to znakomicie. W upalach nie było żadnych problemów. A że mam panel kontrolny który o wszystkim informuje to wiem jaka jest temp poszczególnych podzespołów.
Gina To co napisałaś że tylko wydmuchwiac ze srodka ma wentyl w zasilaczu to bzdura. I nie wiem skąd wytrzasnęłaś tą wyssąna z palca teorię.
Sam długo studiowałem ten temat a moje chłodzenie jest bardzo rozbudowane. Na przykład dam to że w upały gdzie w pokoju było 28 stopni mój proc miał około 36-38 stopni. DYsk miał koło 35 stopni.
Wszystko zależy od obudowy… wiem, że dużo ludzi zaleca zakładanie z tyłu obudowy wentylatora, który wydmuchuje powietrze, ale tak jak mówię nie daje to dużych efektów. Załóż sobie ten z tyłu odwrotnie i popatrz na temperatury. Mam przy obudowie 6 wentylatorów także wiem co mówię