Dwa Windowsy na oddzielnych dyskach(wybór przy uruchomianiu)

Witam,

Posiadam dwa dyski twarde podłączone do komputera i mam na każdym z dysków inny Windows.(na jednym win xp pro sp3 a na drugim win 2000 sp4) Chciałbym żeby przy uruchamianiu wyświetlało mi, który Windows uruchomić.(po wykryciu dysków) Jak to zrobić.?

Na razie umiem uruchomić każdy z tych Windowsów przestawiając w biosie, który dysk ma ciągnąć, a chcę żeby komp sam dał mi wybór!!

Jeżeli to to dyski C i D wystarczy zmienić wpis w ukrytym pliku na dysku C o nazwie boot.ini na taki:

[boot loader]

timeout=10

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional(1)" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional(2)" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

no tak tylko, że jak mam windows xp i windows 2000 na dyskach c(windows xp) i d(windows 2000) rzeczywiście. Jak wejść do boot.ini w win xp??

Istnieją (trzy znane mnie) metody edycji pliku boot.ini. Pierwsza w Windows, kolejna w Linux LiveCD, trzecia pod DOS-em. Plik boot.ini ma atrybut ukryty i systemowy a znajduje się na fizycznym dysku C. Istotne, jest aby ten dysk w BIOS-ie był ustawiony jako pierwsze urządzenie rozruchowe bo w przeciwnym razie wystąpią (dla użytkownika nie znane problemy). W celu zmiany treści omawianego pliku tekstowego należy przejść do menu Start, > Ustawienia, > Opcje folderów i odznaczyć funkcje w stylu pokaż wszystkie pliki i chroń pliki systemowe. Mam nadzieje, że powyższa wskazówka Cię nakierowała na właściwą drogę i nie zapomnisz przed modyfikacjami skopiować pliku boot.ini na dyskietkę, ponieważ jeden (z pozoru błachy dla człowieka czeski błąd) unieruchomi cały komputer. W Windows 98 boot.ini nie występuje o ile nie zainstalowaliśmy Windows XP na wspólnymym lub włączonym, oddzielnym, fizycznym dysku.

Standardowo partycją rozruchową jest partycja nazywana umownie dyskiem c i tylko jacyś fachowcy mogli by to zmienić. Jeśli nikt nie zmieniał tych ustawień, to nie ma obaw.

Aby uwidocznić plik boot.ini można też wejść do: panel sterowania–>opcje folderów i zaznaczyć opcję: pokaż ukryte pliki i foldery.

W pliku boot.ini można sobie dowolnie zmieniać wpisy umieszczone w cudzysłowie, np:

“Microsoft Windows XP Professional(2)” na np. “Microsoft Windows 2000”

Można także sobie dowolnie zmienić czas (w sekundach) oczekiwania na uruchomienie systemu: timeout=10 na np. timeout=30

wielkie dzięki za odpowiedzi. pomogły mi i już sobie poradziłem z tym problemem. Jak włączam kompa to wyskakują mi do wyboru 2 systemy. Jak kliknę na win XP to włącza się XP , jak kliknę na win 2000 to włącza się 2000.