Mam takie pytanie bo wiadomo, że po windowsem i linuxem możemy sobie ustawić dwa wyświetlacze ale mieć tak, że pulpit będzie rozciągnięty na na dwa wyœietlacze, ale pod KDE Plasma (bo tego używam) są wirtualne pulpity i teraz moje pytanie jest takie czy można ustawić tak żeby np. ekran laptopa był na pulpicie 1 a telewizor był na pulpicie 2 ?
Nie za bardzo Cię rozumiem, mogę się tylko domyślać o co chodzi.
Chodzi o to, żeby mieć obraz z telewizora na innym pulpicie niż np. obraz z laptopa.
Oczywiście są to wirtualne w kde, czyli standardowo jest ich 4.
Obstawiam, że chodzi o to aby na obu ekranach wyświetlały się różne obszary robocze.
Rzeczywiście przydatna opcja. Sam jestem ciekaw.
Można tak zrobić. Jak używasz sesji X.Org
, wyświetlacze mają inną rozdzielczość i masz jeszcze dedykowaną kartę grafiki, to na niektórych laptopach może się to zbugować. (najczęściej podczas przełączania w tryb pełnoekranowy/odpalania jakiejś gry)
Lepiej sytuacja wygląda w przypadku sesji Wayland i korzystania z najnowszej wersji KDE 5.22, tam zostało to znacząco usprawnione.
KDE Plasma 5.22 Officially Released, This Is What's New - 9to5Linux
Mi chodzi nie o różne sesje, tylko o jedną sesję czyli o jeden proces xorg, ale kilka różnych pulpitów wirtualnych
Nie wiem, o co chodzi. Ja po podłączeniu drugiego ekranu, mam inną tapetę na nim i inne plazmoidy/ikony. Jest to coś jakby oddzielny wirtualny pulpit. Natomiast nie oddzielna aktywność.
Czyli chcesz odseparować pulpity wirtualne na oddzielne monitory?
Czyli monitor 1 będzie miał pulpity wirtualne tylko 1 i 2 pomiędzy którymi możesz zmieniać
a monitor 2 tylko pulpity 3 i 4?
Zobacz czy ten wątek tobie pomoże:
Tam ktoś podzielił się swoim plikiem xorg.conf