Dwa źródła internetu, dwa routery sim, jeden komputer

Witam chciałbym zrobić coś nietypowego, ale nie wiem jak się za to zabrać. Mam dwa routery Huawei na kartę sim, w jednym jest sieć o2 UK, w drugim play. Chciałbym aby tylko przeglądarka chrome korzystała z internetu o2 UK podłączone przez WiFi, ‘reszta’ komputera w tym przeglądarka opera z internetu play podłączonego przez kabel usb (ethernet) lub też WiFi (obojętne). System operacyjny Windows 10.

1 polubienie

Jak one są podłączane do komputera? To po prostu dwa routery w sieci LAN?

Oba to routery na karte sim, jeden jest podłączony kablem i jest to połączenie ethernet, drugie łączy się poprzez wifi

W takim razie Twoj PC jest routerem. Poszukaj jakiejś apki, która umożliwi coś na wzór policy based routing. Jednak wątpię, aby jakaś apka sterowała ruchem w zależności od a0ki, PBR steruje ruchem na określone trasy lub porty.

Masz różne wynalazli, może wypróbuj ForceBindIP (chociaż ja nie lubię takich rzeczy). Ja oczywiście bym to rozwiązywał maszyną wirtualną :wink: VMWare + UnityMode.

Wczoraj parę godzin z tym walczyłem i nic, łatwo mogę sprawdzać wyniki, bo na internecie UK nie mogę wchodzić na niektóre strony i odwrotnie. Choć dziwi mnie to bo niektórzy wypisują, że im działa, chyba zostaje ta wirtualna maszyna.