Swój komputer mam podpięty jednym kablem pod monitor a drugim pod pod telewizor plazmowy. Komputer podpięty pod monitor służy do pracy, a kiedy mam ochotę oglądać film siadam wygodnie na kanapie i w ustawieniach zmieniam z monitora na plazmę i oglądam film na dużym ekranie. Moje pytanie brzmi czy tak samo da się zrobić z dźwiękiem? Telewizor i monitor usytuowane są w dwóch różnych miejscach. Kiedy oglądam film na plazmie słyszę dźwięk z boku tam gdzie stoi komputer (trochę mnie to wkurza). Wpadłem na pomysł aby kupić dodatkową kartę dźwiękową i dodatkowy zestaw głośników 5.1 i sobie przełączać między pracą monitora z małymi głośnikami a plazmy z zestawem 5.1. Czy to w ogóle możliwe ?
Mam płytę ASUS M5A78L-USB3 z zintegrowaną kartą dzwiękową, Grafika GTX 560Ti, 8GB ram, fx8320. Chciałbym do tego dokupić dodatkowo jakąs kartę którą da się podłączyć pod PCI-EX 1X (np SB X-FI) + głośniki jako dodatkowy zestaw Logitech X-530.
Pozdrawiam
Dawid
– Dodane 25.10.2013 (Pt) 10:26 –
Czy mógłby mi ktokolwiek odpowiedzieć na zapewne dla Was blachę pytanie
A jak podłączasz telewizor do komputera? Kablem HDMI? Jeśli tak, to przecież można nim przesyłać także dźwięk bezpośrednio do TV, bez konieczności użycia dodatkowej karty dźwiękowej.
Możesz przełączać między zintegrowaną dźwiękówką, a kartą dźwiękową w karcie graficznej, która odpowiedzialna jest za dźwięk via HDMI. Oczywiście możesz też kupić dodatkową kartę dźwiękową i wtedy w panelu sterowania przełączasz domyślną kartę i efekt jest dokładnie taki sam. Osobiście też posiadam więcej dźwiękówek - zintegrowaną z płytą główną i dwie Creative’ki na USB - zmiana działa bezproblemowo.
Tak kompa podłączam za pomocą kabla hdmi, ale zamiast dźwięku z głośników wbudowanych w TV wolałbym mieć dźwięk przestrzenny
Ewentualnie jeżeli karta grafiki przesyła dźwięk przez HDMI do TV, a do TV podepnę kino domowe 5.1, to czy w tym kinie domowym będę miał 5 kanałowy dźwięk z kompa, z grafiki? Czy to już zbyt okrężna droga?
W każdym bądź razie dziękuję za odpowiedz. Prawdopodobnie dokonam zakupu dodatkowej kart dźwiękowej.
Mam też jeszcze jedno pytanie, czy znasz jakiś model głośników komputerowych w systemie 5.1 które można połączyć za pośrednictwem S/PDIF zamiast tradycyjnych kabli ?
Żaden problem - przecież poprzez HDMI można spokojnie przekazywać dźwięk przestrzenny.
Tak, będziesz miał. I nie będzie to za długa droga - przynajmniej obejdzie się bez większych wydatków. Kino domowe z TV w takim przypadku najlepiej połączyć przy pomocy złącza optycznego.
Ale poco takie kombinacje ? Wkurzają cię głosniki stojące obok to je poprostu wyłącz. Kup sobie zestaw głośników komputerowych 5.1 i podłącz do karty dzwiękowej razem z głośnikami przy monitorze za pomocą rozgałęznika. I których głośników będziesz chciał używać to te włączasz. Żadnej dodatkowej karty dzwiękowej nie potrzebujesz.