Witam, mam problem odnośnie mojego laptopa. Wiem że był tego typu temat, ale tam było wszystko odnośnie grafiki nvidia.
A więc mam laptopa HP Pavilion dv6 procesor intel i5 2.4 x 2 ghz itd… i karty graficzne jakaś Intela i Ati Radeon hd 6490.
Niby grafika powinna się przełączać automatycznie, ale tak nie jest. Gry uruchomiają się niestety na tej Intela. Może mi ktoś poradzić jak wyłączyć tą Intela by została tylko ta ATI ?
Tam dał na dole zdjęcia tego laptopa i mój wygląda troszeczkę inaczej. Na 100 % mój ma 2 grafiki bo nawet jest to wyświetlane w Menedżerze urządzeń. Na gwarancji i pudle pisze że to model Pavilion dv6-6b50ew
Po za tym jeśli jednak jest ta druga karta to ja niestety nie mam dostępu do instr. obsługi BIOS tego laptopa.Powinna być dołączona do sprzętu w komplecie przy zakupie.
Może ktoś z inny się wypowie na forum co zna się na Biosach HP.
No przecież sobie nie wymyśliłem że mam dwie karty graficzne. Na pudełku wyraźnie pisze HP Pavilion dv6-6b50ew w sklepie zresztą sprzedawca też mówił mi model.
Wszystko wygląda tak jak u mnie, bo pewnie mój temat wpadł Ci w oko (GF 610M 2GB).
Tyle, że u mnie wszystko działa elegancko, przy odpaleniu jakiejś gry wszystko działa tak, jak trzeba, nie ma czarno na białym napisane, że działa GF, ale na Intelu by to wszystko nie chodziło.
Jedyne co możesz, sprawdź, czy masz aktualne sterowniki, ściągnij najnowsze, ściągnij najnowszego Directx’a, którego obsługuje Twoja karta i próbuj dalej.
Możesz sprawdzić jakiego masz dx’a wpisując w Starcie ‘dxdiag’, tam wszystko ogarniesz.
Skoro ścina, to może nie przeinstalowałeś systemu po kupnie laptopa na czystą wersję bez całego syfu od producenta? Te “konieczne” dodatki również potrafią sporo ciągnąć.
Zainstalowałem od nowa sterowniki, nie wiem niby jest coś lepiej ale i tak to nie jest to. Czuć że grafa nie daje nawet 80%. + Tu jest to dziwne dając na przykład dwie gry
GTA IV i Dirt 3. Dirt max rozdziałka i prawie wszystko na max chodzi gładko (ok 30-35 fps) a gta IV na max rozdziałce i wiekszość na low albo medium troche ścina. Tu się zdziwiłem bo Dirt obsługuje dx 11 a gta tylko 10.1. Dziwne są te nowe technologie z dwoma procesorami graficznymi ;/ Robią coś, co tak na prawdę nie działa jak działać powinno.
Działa, tylko że GTA4 kuleje z optymalizacją. Kiedyś było tak, że gry działały jak chciały na układach mobilnych, teraz jest już lepiej z tym, ale nie idealnie
ja też mam ten sam problem równierz radeon 6490m 1gb ale intel media accerelator czy jakoś tam sprawdzałem już wszystko bios,sprzęt ale ja mam inny sposób kiedy instaluję jakąś grę włączam ją a następnie naciskam drugi przycisk myszy w włączam ,Konfigóruj przęłanczanie grafiki" i ustawiam wysoka wydajność do czasu to działało i działa bardzo dobrze mam laptopa HP pavilion dv6-6b-10ew a parametry intel core I3 2,2ghz 4gb ram i te dwie karty ten radeon to karta średniej klasy bo czytałem taki przykład kupiłem shogun total war 2 i red orchiestra 2 ta druga gra działa mi na wysokich i tylko co jakąś godzinę się lekko zatnię na 10sek. ale tu ten problem ta pierwsza lekko się zacina kiedy ją włączam i wchodzę do opcji a tam że mam intela hd i tylko 535mb nie mogę włączyś bardzo wysokich i nie wiem co z ty zrobić proszę o pomoc ?