Witam. Poszukuję programu który by sprawił że dźwięk odtwarzany jest słyszany na obu kartach dźwiękowych jednocześnie. Musi się to odbywać softwareowo.
Po co mi taki program? Bo mam kartę graficzną która daje dźwięk przez złącze hdmi ale nie ma fizycznej możliwości podpięcia jej pod drugą kartę dźwiękową. Efektem końcowym jest to że np odtwarzany film ma dźwięk tylko na jednej z kart - albo na TV albo na komputerze. A ponieważ TV mam w drugim pokoju i nie zawsze go używam to chciałbym by bez przestawiania w panelu sterowania (urządzenia dźwięku->domyślne) to działało.
Mogę, ale przecież napisałem wyraźnie że nie chcę się w to bawić. Z resztą, program nie jest dla mnie tylko dla kogoś kto się nie zna (mojego ojca) i dlatego musi być to dublowanie dźwięku na obie karty jednocześnie by niczego nie trzeba było zmieniać.
Nie wiem co za dziwny sprzęt posiadasz. Też mam TV podłączone przez hdmi i dzwięk mam na komputerze i tv jednocześnie (mam tylko jedną karte dzwiękową)
Przypuszczam że program o takiej funkcjonalności jakiej ty potrzebujesz nie istnieje. Taką funkcjonalność zapewniają tylko sterowniki karty dzwiękowej.
Sprzęt nie jest dziwny. Mam Kartę ASUS ATI coś tam (nie pamiętam konkretnie modelu) i jedną kartę dźwiękową tą na płycie głównej. W panelu sterowania widzi mi dwie karty dźwiękowe. Problem jest być może w sterownikach. Instalowałem je kilkanaście razy w różny sposób i nic to nie dało. Dodam że sterowniki wgrywałem najnowsze jakie są, ze starymi z płyty od producenta też próbowałem i nie działało…
Ale pomijając problem z kartą, to i tak taki program by się przydał w kilku innych zastosowaniach…
Więc proszę o konkretny przykład takiego oprogramowania a nie bezsensowne pisanie “dlaczego to, dlaczego tamto” albo "“dziwne że ci nie działa”.
A jeszcze co do tekstu, że to tylko sterownik może zrobić to czy słyszałeś o czymś takim jak SRS Audio SandBox ?
Jest to wirtualna karta dźwiękowa która służy do modelowania dźwięku w systemie SRS. Jak widać, można napisać oprogramowanie do przesyłania strumienia audio do takiej aplikacji czyli i być może istnieje taka aplikacja która łączy dwie karty dźwiękowe. A co do aplikacji które bez problemu obsługują dwie karty dźwiękowe to wystarczy zainstalować jakiś program do tworzenia muzyki. Tam się to powszechnie spotyka.