Dwie kolumny - czy da sie coś jeszcze z nimi zrobić?

Witam :slight_smile:

Dorwałem się do kolumn, które niedawno znalazłem na strychu (nie wiedziałem, gdzie rodzice schowali ;o).

Wyglądają one tak:

dsc00789uc.th.jpg

Nalepka:

dsc00791e.th.jpg

Gniazda:

dsc00790g.th.jpg

I moje pytanie brzmi:

Co trzeba zrobić, żeby kolumny weszły w eksploatację [przeze mnie], i czy da się coś wgl zrobić?

Jak da, to co i jakie bd tego koszta?

Z góry wszystkim wielkie dzięki :slight_smile:

Zwykłe kolumny… Trzeba podłączyć do wzmacniacza i będą grać.

Wzmacniacz używka z komisu (mały koszt), podłączysz i za grosze masz efekt stokroć lepszy niż drogie pseudo-zestawy do kompa…

A polecacie jakiś wzmacniacz xd?

Poszukaj lepiej na forach audio, wzmacniacz nie musi być wypasiony, byle dawał radę z tymi kolumnami i nie była to jakaś chińszczyzna, myślę że do 200 zeta da się upolować coś konkretnego.

nono tonsile… kiedyś jedne z lepszych grajków 8) sam ostatnio swoje ożywiłem i poddałem renowacji, widzę że w tych twoich jest w jednej kolumnie wymieniony albo głośnik albo membrana no i nie chcę straszyć ale jeśli któryś z nich (zgaduje ze ten wymieniony raczej nie) ma piankowe zawieszenie to próba czasu mogla dać o sobie znać i po jakimś czasie zacznie się sypać :roll: tak było przynajmniej u mnie w moich tonsilach, a za naprawę razem z wymianą membran zapłaciłem 80 zł.Wgniecione jajko najlepiej ostrożnie odkurzaczem wyciągnąć :wink: No jest jeszcze opcja że padła zwrotnica wtedy nowa to ok 60zł ?? tak mi się kojarzy bo u mnie miała być już wymieniana ale się obeszło więc co do ceny nie jestem pewien. A co do wzmacniacza to szukaj coś ze starych(bez przesady oczywiście) technics’ów dobre stare niezniszczalne wzmacniacze :wink:albo yamachy ale to są już koszta więc byś musiał się zastanowić ile chcesz na to wyłożyć , a po konkrety to tak jak napisał witek-pl zgłoś się na fora audio po pomoc tam ci najlepiej doradza

Od siebie mogę polecić z doświadczenia http://www.audiocar.pl/forum/index.php? … bf1a689b17 co prawda głównie tam o car audio gadają ale jest też dział HOME audio :wink: