wczoraj instalowałem na nowo system, dysk na którym jest system jest wporządku, zaś mam jeszcze drugi dysk o poj. 160gb, podzielony na dwie partycje (109GB i 40GB), ta 109GB jest normalnie widoczna, zaś zniknęła mi ta z 40GB, a co najgorsze, mam tam wszystkie zdjęcia itp z paru lat. W zarządzaniu dyskami jest ten dysk widoczny, lecz bez żadnej literki, ale niestety nie mogę wejść w niego w żaden sposób, próbowałem przypisać mu literkę “E”, ale to też nic nie dało. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc, abym odzyskał tą partycję bez utraty danych ?
poszukaj oprogramowania do odzyskiwania danych i spróbuj odzyskać całą partycję. Jakim programem… ciężko stwierdzić bo zazwyczaj są to licencje płatne. TestDisk odzyskuje Tylko później znaleźć coś w tym co odzyska to jest masakra…
Tylko tak, dysk C, był czysty i jego wskazałem, żeby na nim system poszedł. Na tym E, gdzie jest przypisany niby system są tylko zdjęcia i co ciekawe nigdy nie było na nim systemu, ani na tej partycji, ani na tej drugiej z 109gb na pokładzie.
no a teraz masz system zainstalowany na E, jeśli były tam jakieś pliki to dalej tam będą nie naruszone jak nie możesz wejść z poziomu systemu Windows to radze odpalić Linuxa z płytki i skopiować te dane a potem zrobić formata jak należy
Powiem Ci, że to wszystko jakieś dziwne, w ogóle ostatnio dziwne rzeczy mi się z tym kompem dzieją, jak nie karta, to płyta główna, jak nie płyta, to dysk padł, jak nie padnięty dysk, to nie widzi jednej z partycji, masakra jakaś. System wybierałem na C i niby tak w kompie go widzi, ja już nie wiem.
Czy linuxa pobiorę z jakiś torrentów czy chomika ? To ma być jakiś specjalny linux ? czy po prostu linux?
pobierze ci się obraz płyty w ISO, trzeba go nagrać na płytę bez wypakowywania tylko jako obraz każdy program do nagrywania ma taką funkcje
następnie w biosie ustawiasz bootowanie jako pierwsze z napędu CD/DVD, zapisujesz ustawienia biosu i resetujesz komputer po zresetowaniu komputer zacznie czytać płytę i pojawi isę napisz żeby naciśniecie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z płyty, wiec coś wciskasz, po chwili pojawi się menu a w nim wybierasz żeby uruchomić system bez instalacji
Raczej odwrotnie na C ma zainstalowany system a na E ma pliki rozruchowe inaczej raczej nie może być. Pliki rozruchowe instalują się tylko na partycji aktywnej a tą jest E. Zobacz za pomocą diskpart czy jakiegoś programu partycjonującego czy partycja E nie ma statusu ukrytej.
Odsyłam do lektury co która partycja zawiera jak nazwy są mylące http://windows.microsoft.com/pl-pl/wind … partitions Kolega bart86 , tak się udziela na forum ale może najpierw wypada się upewnić co się pisze żeby nie wprowadzać w błąd wszystkich którzy to przeczytają i uwierzą. Tak na marginesie jak autor ma Windows 7 jak się mylę to poprawić. To ten system zawsze się widzi że jest na C. W oknie mój komputer w zarządzaniu dyskami jak i uruchomione narzędzie diskpart z pod systemu Windows 7 też będzie pokazywało C. Nazwy są mylące w zarządzaniu dyskami a autor sam może się przekonać że pliki systemowe ;windows , program files i co tam jeszcze są na C. A na E są pliki rozruchowe które jak pisałem zainstalują się tylko na partycji aktywnej.
Co do sprawdzenia czy partycja E czasem nie ma atrybutu ukrytej po ostatniej instalacji systemu . Uruchamiamy wiersz poleceń z prawami administratora i wpisujemy diskpart i enter. Jak już będziemy w tym narzędziu to następujące komendy ;
list disk (pokaże się lista dysków jakie mamy w komputerze i ich numery)
select disk 0 (wybieramy dysk o numerze np 0 poznasz po wymiarze dysku np)
list partition (pokaże nam się lista partycji jakie mamy na tym dysku np. nr. 0 i też po rozmiarze wyczaisz która partycja E do wpisywania na później. Ewentualnie wpiszesz list volume pokaże nam się lista woluminów pokaże nam partycje do których przypisane są litery
Żeby jednak mieć pewność wybieramy daną partycje np 1 na wczesniej wybranym dysku 0 i wpisujemy polecenie pokazujące nam szczegóły tej partycji
select partition 1
detail partition
teraz mamy informacje takie jak:
info o Typie partycji tzn jej ID, np partycja ukryta to 17, partycja eisa 27, partycja podstawowa 07 itd
info czy partycja jest ukryta TAK/NIE (choć M$ informuje, że nie zawsze przy partycji ukrytej będzie pisało TAK)
info czy partycja jest aktywna TAK/NIE
Jak już wiemy która partycja jest ukryta (hiden) to zmieniamy jej ID na ID partycji podstawowej tzn z 17 na 07 np:
diskpart
list partition
select disk 0 }litery dysków i partycji są orientacyjne i należy wpisać właściwe do danego przypadku
select partition 1 }
set id=07
Jakby były problemy z ostatnią komendą to spróbować
set id=07 override (override wymusza wykonanie polecenia kiedy partycja jest w użyciu)
Jak powyższe polecenia są za trudne i autor będzie się bał to zostaje użyć programów partycjonujących np. g-patred i sprawdzić czy dana partycja ma status hiden to odznaczyć i apply przed wyjściem z programu.
To czy partycja E jest ukryta to tylko przypuszczenie i powyższe opisy są jako sprawdzenie i ewentualna zmiana w ustawieniach.
Dzięki wielkie za instrukcję, ale boję się, że coś zrobię i utracę to wszystko. A czy ten G-patred trzeba wypalić na płycte i wystartować z niej przy uruchamianiu kompa, czy da się go jakoś zainstalować jak normalne programy ?
G-parted ściągasz w obrazie iso http://sourceforge.net/projects/gparted … o/download. I masz do wyboru nagrać obraz na nośniku cd albo przegrać na pendriva np. poprzez yumi http://www.pendrivelinux.com/yumi-multi … b-creator/ jak masz wolnego. To wkładasz do kompa z formatujesz w fat 32 albo jak uruchomisz yumi wskazujesz pena po literze zaznaczysz w oknie programu format. Następnie z listy wyszukujesz nazwę gparted i przez okno wskazujesz obraz iso i przegra na pena. Potem jak z botujesz kompa z pena z listy działów wyszukujesz G-parted i powinien się uruchomić. Dalsze działania niezależnie czy uruchomiony z płyty cd czy pena. Jak pojawi się okno gparted upewniasz się czy to ten dysk jak masz więcej i wybierasz właściwy. Potem prawy myszy na tą partycję poznasz po wymiarze bo gparted nie pokazuje liter . I z menu kontekstowego poprzez Manage Flags pojawi się lista opcji i sprawdzasz czy przy hidden nie ma ptaszka może być np.przy boot to zostawiasz . Jak jest zaznaczone przy hidden to odchaczasz i apply .
Słuchajcie, dzięki wszystkim za pomoc i chęci ,jednak nie zrobiłem tego żadnym z powyższych sposobów, jednak coś gdzieś grzebałem i udało się, jest widoczny i są zdjęcia ! Nie pytajcie jak to zrobiłem, bo sam nie wiem, ale najważniejsze, że działa !