Dwie partycje - widoczna tylko jedna ?!

Witam,

wczoraj instalowałem na nowo system, dysk na którym jest system jest wporządku, zaś mam jeszcze drugi dysk o poj. 160gb, podzielony na dwie partycje (109GB i 40GB), ta 109GB jest normalnie widoczna, zaś zniknęła mi ta z 40GB, a co najgorsze, mam tam wszystkie zdjęcia itp z paru lat. W zarządzaniu dyskami jest ten dysk widoczny, lecz bez żadnej literki, ale niestety nie mogę wejść w niego w żaden sposób, próbowałem przypisać mu literkę “E”, ale to też nic nie dało. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc, abym odzyskał tą partycję bez utraty danych ?

Pozdrawiam

sprawdź czy da się ją zamontować na linuxie

poszukaj oprogramowania do odzyskiwania danych i spróbuj odzyskać całą partycję. Jakim programem… ciężko stwierdzić bo zazwyczaj są to licencje płatne. TestDisk odzyskuje :slight_smile: Tylko później znaleźć coś w tym co odzyska to jest masakra…

jaki masz system ? dysk SAT czy ATA ? podał byś jakieś podstawowe informacje

System posiadam Win 7 64, dysk jest ATA

Dodane 02.11.2013 (So) 8:52

Hm… nie napawa to optymizmem :stuck_out_tongue: co do linuxa, to szczerze powiem, że kompletnie nie wiem jak to zrobić, nie znam się za bardzo na tych rzeczach.

Czy na partycji można wykonać sprawdzanie pod kątem błędów?

Taka opcja jest widoczna, ale niestety jak klikam, to nic się nie włącza, ani nie uruchamia.

W ogóle teraz patrzę, a na tym niewidoczynym dysku widnieje info, że jest system, a ten gdzie jest faktycznie system czyli C, jest tylko rozruch.

http://www.wrzucajfotki.pl/di-TK1KDE40.jpg

ze screenu wynika że masz ładny bajzel na dysku C jest rozruch systemu czyli MBR oraz plik stronicowania (SWAP) a na E jest zainstalowany system

Tylko tak, dysk C, był czysty i jego wskazałem, żeby na nim system poszedł. Na tym E, gdzie jest przypisany niby system są tylko zdjęcia i co ciekawe nigdy nie było na nim systemu, ani na tej partycji, ani na tej drugiej z 109gb na pokładzie.

no a teraz masz system zainstalowany na E, jeśli były tam jakieś pliki to dalej tam będą nie naruszone jak nie możesz wejść z poziomu systemu Windows to radze odpalić Linuxa z płytki i skopiować te dane a potem zrobić formata jak należy

Powiem Ci, że to wszystko jakieś dziwne, w ogóle ostatnio dziwne rzeczy mi się z tym kompem dzieją, jak nie karta, to płyta główna, jak nie płyta, to dysk padł, jak nie padnięty dysk, to nie widzi jednej z partycji, masakra jakaś. System wybierałem na C i niby tak w kompie go widzi, ja już nie wiem.

Czy linuxa pobiorę z jakiś torrentów czy chomika ? To ma być jakiś specjalny linux ? czy po prostu linux?

Linux to darmowy system w pełni legalny jest wiele dystrybucji tego systemu i każdą można pobrać ze strony danego projektu

przykładowo do ubuntu tutaj masz linki http://ubuntu.pl/pobierz.php

pobierze ci się obraz płyty w ISO, trzeba go nagrać na płytę bez wypakowywania tylko jako obraz każdy program do nagrywania ma taką funkcje

następnie w biosie ustawiasz bootowanie jako pierwsze z napędu CD/DVD, zapisujesz ustawienia biosu i resetujesz komputer po zresetowaniu komputer zacznie czytać płytę i pojawi isę napisz żeby naciśniecie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z płyty, wiec coś wciskasz, po chwili pojawi się menu a w nim wybierasz żeby uruchomić system bez instalacji

Oki, dzięki wielkie, lecę po płytkę. Napiszę, czy udało mi się coś osiągnąć :slight_smile: Jeszcze raz wielkie dzięki !

Raczej odwrotnie na C ma zainstalowany system a na E ma pliki rozruchowe inaczej raczej nie może być. Pliki rozruchowe instalują się tylko na partycji aktywnej a tą jest E. Zobacz za pomocą diskpart czy jakiegoś programu partycjonującego czy partycja E nie ma statusu ukrytej.

Jak już będziesz miał tego linuksa na płycie to podaj wynik skryptu bootinfoscript:

http://sourceforge.net/projects/bootinfoscript/

Wróżyć to możemy sobie do Wielkanocy co i gdzie jest …

pisze przecież jak wół dysk 1 partycja C rozróch i plik stronicowania, dysk 0 partycja E system

Odsyłam do lektury co która partycja zawiera jak nazwy są mylące http://windows.microsoft.com/pl-pl/wind … partitions Kolega bart86 , tak się udziela na forum ale może najpierw wypada się upewnić co się pisze żeby nie wprowadzać w błąd wszystkich którzy to przeczytają i uwierzą. Tak na marginesie jak autor ma Windows 7 jak się mylę to poprawić. To ten system zawsze się widzi że jest na C. W oknie mój komputer w zarządzaniu dyskami jak i uruchomione narzędzie diskpart z pod systemu Windows 7 też będzie pokazywało C. Nazwy są mylące w zarządzaniu dyskami a autor sam może się przekonać że pliki systemowe ;windows , program files i co tam jeszcze są na C. A na E są pliki rozruchowe które jak pisałem zainstalują się tylko na partycji aktywnej.

Co do sprawdzenia czy partycja E czasem nie ma atrybutu ukrytej po ostatniej instalacji systemu . Uruchamiamy wiersz poleceń z prawami administratora i wpisujemy diskpart i enter. Jak już będziemy w tym narzędziu to następujące komendy ;

list disk (pokaże się lista dysków jakie mamy w komputerze i ich numery)

select disk 0 (wybieramy dysk o numerze np 0 poznasz po wymiarze dysku np)

list partition (pokaże nam się lista partycji jakie mamy na tym dysku np. nr. 0 i też po rozmiarze wyczaisz która partycja E do wpisywania na później. Ewentualnie wpiszesz list volume pokaże nam się lista woluminów pokaże nam partycje do których przypisane są litery

Żeby jednak mieć pewność wybieramy daną partycje np 1 na wczesniej wybranym dysku 0 i wpisujemy polecenie pokazujące nam szczegóły tej partycji

select partition 1

detail partition

teraz mamy informacje takie jak:

• info o Typie partycji tzn jej ID, np partycja ukryta to 17, partycja eisa 27, partycja podstawowa 07 itd

• info czy partycja jest ukryta TAK/NIE (choć M$ informuje, że nie zawsze przy partycji ukrytej będzie pisało TAK)

• info czy partycja jest aktywna TAK/NIE

Jak już wiemy która partycja jest ukryta (hiden) to zmieniamy jej ID na ID partycji podstawowej tzn z 17 na 07 np:

diskpart

list partition

select disk 0 }litery dysków i partycji są orientacyjne i należy wpisać właściwe do danego przypadku

select partition 1 }

set id=07

Jakby były problemy z ostatnią komendą to spróbować

set id=07 override (override wymusza wykonanie polecenia kiedy partycja jest w użyciu)

Jak powyższe polecenia są za trudne i autor będzie się bał to zostaje użyć programów partycjonujących np. g-patred i sprawdzić czy dana partycja ma status hiden to odznaczyć i apply przed wyjściem z programu.

To czy partycja E jest ukryta to tylko przypuszczenie i powyższe opisy są jako sprawdzenie i ewentualna zmiana w ustawieniach.

Dzięki wielkie za instrukcję, ale boję się, że coś zrobię i utracę to wszystko. A czy ten G-patred trzeba wypalić na płycte i wystartować z niej przy uruchamianiu kompa, czy da się go jakoś zainstalować jak normalne programy ?

G-parted ściągasz w obrazie iso http://sourceforge.net/projects/gparted … o/download. I masz do wyboru nagrać obraz na nośniku cd albo przegrać na pendriva np. poprzez yumi http://www.pendrivelinux.com/yumi-multi … b-creator/ jak masz wolnego. To wkładasz do kompa z formatujesz w fat 32 albo jak uruchomisz yumi wskazujesz pena po literze zaznaczysz w oknie programu format. Następnie z listy wyszukujesz nazwę gparted i przez okno wskazujesz obraz iso i przegra na pena. Potem jak z botujesz kompa z pena z listy działów wyszukujesz G-parted i powinien się uruchomić. Dalsze działania niezależnie czy uruchomiony z płyty cd czy pena. Jak pojawi się okno gparted upewniasz się czy to ten dysk jak masz więcej i wybierasz właściwy. Potem prawy myszy na tą partycję poznasz po wymiarze bo gparted nie pokazuje liter . I z menu kontekstowego poprzez Manage Flags pojawi się lista opcji i sprawdzasz czy przy hidden nie ma ptaszka może być np.przy boot to zostawiasz . Jak jest zaznaczone przy hidden to odchaczasz i apply .

http://traxter-online.net/gparted-party … ty-livecd/

gościu z filmiku chyba pomylił się mówiąc że tworzy partycję rozszerzoną a tworzył podstawową primary.

:slight_smile:

Słuchajcie, dzięki wszystkim za pomoc i chęci ,jednak nie zrobiłem tego żadnym z powyższych sposobów, jednak coś gdzieś grzebałem i udało się, jest widoczny i są zdjęcia ! :slight_smile: Nie pytajcie jak to zrobiłem, bo sam nie wiem, ale najważniejsze, że działa !

Serdeczne dzięki dla was !

Temat dla adminów do zamknięcia :slight_smile: