Dwie różne pamięci ram nie współpracują do końca


(Hubert P2) #1

Witam zakupiłem ostatnio ram Kingston KHX8500D2T1K2/4G DDR2 2 x 2GB 1066 MHz i miałem wczesniej OCZ DDR2 4GB (2x2GB) 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe. Po podłaczeniu do komputera obydwóch automatycznie bios ustawia częstotliwość na 800 mhz i tu wszystko działa stabilnie w grach. Jednak jeśli próbuje zmienić na 1066 mhz to za każdym razem komputer w grze się zawiesza i nie wiem dlaczego, osobno obydwie chodzą na 1066 ale wspólnie już nie chcą. 

Posiadam Płyte główną  gigabyte EP45-DS3 a bios nie aktualizowałem ale jest wersja F10b z roku 2009 i sprawdziłem to jest ostatnia wersja biosu na tą płytę. 

Choć możliwe, że źle ustawiam memory Frequency, ale jak ustawiam na System memory mulitpler 3.33D co odpowiada Frequency 400MHz to jest max 889 Mhz 


(MrBeckham666) #2

to czy bedziesz miał 800 czy 1066 niewiele zmieni.

 

prawdopodbnie pamieci działają na innych timingach. dlatego pewnie są nie stabilne.

 

wiec nie wiem czy jest sens kupywać nowe pamieci zeby mieć te 266 mhz wiecej raczej bezsens


(S3BA_) #3

Jeśli bardzo chcesz aby wszystkie 4 działały na 1066 możesz podnieść napięcie o 0.1V na pamięciach w biosie.

Jak to nie pomoże to ustaw je na 800 a CL zmień z 5 na 4. W 99% przypadków tak mi działało a różnicy pomiędzy 1066 a 800 i tak nie zauważysz.


(Hubert P2) #4

A dlaczego nie zauważę ? bo niby to powinno szybciej działać ?

CL czyli co?

Same OCZ nie robią problemów bo bios je wykrywa na 1066Mhz, tu jest problem z kongstonami bo jak działają same bios daje im 800 Mhz choć w specyfikacji pisze, ze działają na 1066 Mhz

Ze specyfikacji kingtonów wynika, ze standardowo maja 1.8v 5-5-5-18 - 800Mhz na 2.2V 5-5-5-15 - 1066Mhz teraz pytanie czy jak podwyższę do 2.2V to czy ocz będą dobrze działać.

https://docs.google.com/viewer?docex=1&url=http://www.kingston.com/datasheets/KHX8500D2T1K2_4G.pdf

 

A w ustawieniach DRAM mam tak:

DRAM Voltage  1.800V [1.900v]   ten parametr ja zmieniłem był na auto, ale nie wiem czy się zmieniła częstotliwość

DRAM Termination  0.900V

Channel A reference 0.900V

Channel B reference 0.900V


(S3BA_) #5

Nie zauważysz bo to będzie może ok 1% zysku.

 

CL czyli np. 5-5-5-18, 5-5-5-15.


(JNJN) #6

Moduły założone w bankach i zrób reset biosu baterią.

 

 

I ustaw FSB pamięci na 1066 i napięcie na początek 1.9V i test, problem dalej, daj 2.0V i teraz sprawdź,czy OCZ się nie przegrzewają i tak dalej. Niestety Kingstony na wyższym FSB lubią wyższe napięcie zasilania.

 

Metoda prób i błędów.

 

Po całej zabawie memtest86 i zrób z 3 pełne przebiegi i ma być 0 błędów.

 

Edit:

 

I jaki masz CPU? i faktycznie między FSB 800, a 1066 może tu realnie nie być różnicy w wydajności?


(Hubert P2) #7

A gdzie się zmienia FSB? bo :

 

Pierwszy obrazek w DRAM voltage zmieniam zasilanie ramu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f26d0c6afb400bcb.html

 

W tym system memory multipler daje 4.0A i sie zmienia to nastepne  800     1066 tak ma być czy moze to inny parametr mam wyregulować? bo jeśli tak zmienię to system uruchamia się tylko do biosu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/37493b59689519bf.html


(JNJN) #8

System Memory M… SPD z auto przestaw na 1066 i masz.

 

Teraz masz ustawione 800 MHz.

 

Performance enhance z Turbo ustaw na normal jak jest.


(Hubert P2) #9

W tym parametrze system memory multipler jak na zdjęciu z prawej strony są 4 parametry a,b,c,d czyli ja mam ustawiać z parametrem A ? czyli 4.0A wtedy wskakuje 1066 Mhz 

 

Performance enhance jest normal a to czymś się różni?


(JNJN) #10

 

No to tak ustaw.

 

 

Na screenie jest ustawienie turbo - prawdopodobnie Turbo zwiększa  (timingi) szybkość pamięci, daj normal.

 

Jak masz CPU?


(Hubert P2) #11

Ja mam CPU E7200 2.52 Ghz zaraz pokombinuje z tym ramem jeszcze 


(JNJN) #12

No to metoda prób i błędów i kombinuj.