Otóż nie wiem co wybrać - Notebooka czy Netbooka? Głównie zależy mi wytrzymałej baterii i jest to główny argument za netbookiem. Zastanawiam się tylko czy to dobry wybór, są one przecież dużo słabsze, mają mniejsze możliwości i są nieco kobiece (są delikatne i niewielkich rozmiarów). Z drugiej strony, gdy poszedłem do komputerowego i powiedziałem, że interesuje mnie notebook do 2500zł i powiedziano mi, że owszem można na nim już śmigać, ale bateria trzyma max 2-3h to mocno zwątpiłem… Dlatego zwracam się z prośbą do Was. Co byście polecili? Prosiłbym o jakieś konkrety, plusy i minusy, wasze osobiste doświadczenia.
Zależy do czego chcesz wykorzystać sprzęt. Jeżeli tylko Internet + małe prace biurowe + muzyka, to wystarczy netbook, jeżeli natomiast masz zamiar zrobić trochę więcej niż powyższe, to zdecydowanie notebook.
Sprzęt ten ma mi w głównej mierze służyć do przeglądania neta, słuchania muzyki i oglądania filmów. Czasami bawię się też obróbką grafiki (głównie gimp), a także na pewno będzie mi niezbędny pakiet Office (ew. OpenOffice). Do gier rzadko, ale jeśli naszła by mnie taka chętka, to w jakąś starszą produkcję chwilkę bym przyciął Ogólnie na pewno nic, co wymagałoby jakiegoś mocnego sprzętu, to ma być komputer prywatny… Czy netbook by do tego wystarczył?
Well, temat był wilokrotnie poruszany na forum, funkcja “szukaj” nie boli. Skoro nie zależy Ci na najnowszych grach, czemu nie poszukasz czegoś starszego/używanego z monitorem lepszym niż 1366x768 lub 1024x600…
kolega wyżej ma racje, musisz wiedzieć czego chcesz
Rzadko w którym notebooku bateria wytrzyma dłużej niż 2-3 godziny.
Rozmiar jest pojęciem względnym =D>
Od komórki czy palmtopa netbooki są większe. Nie wszystkie tak cukierkowo wyglądają, błyszczą i są różowe :roll:
Z netbookami jest problem z małym wyświetlaczem. Nie o przekątną tu chodzi, bo używa się ich z bliska, lecz o rozdzielczość - 600 punktów w pionie to jak przez peryskop. Do grafiki (GIMPa) na pewno zbyt mało.
Jak potrzebny dodatkowy komputer, obok stacjonarnego, do używania na kanapie czy poza domem do przeglądania internetu, edytora tekstu, komunikatora, muzyki i filmów w niższej rozdzielczości, to może być netbook lepszej klasy.
Sony coś takiego ostatnio wypuściło: http://www.sony.pl/product/vn-w-series/vpcw12s1e-t ma porządny wyświetlacz o dużej rozdzielczości (1366x768), swoje kosztuje (ok.1800zł w Euro RTV AGD), ale to najprawdziwszy mininotebook wyższej klasy, tylko ze stosunkowo słabym procesorem (Atom nie jest demonem szybkości). Nie ma modemu 3G, ale można skorzystać z komórki i bluetooth (numer GPRS/EDGE to zazwyczaj *99#). Na pewno jakość wykonania i materiały znacznie wyprzedzają tanie w pół zabawkowe netbooki.
Ewentualnie HP.
Do oglądania filmów FullHD potrzeba coś na platformie NVIdia ION, ale też czas pracy na baterii jest krótszy.
Nie wyobrażam sobie aby na netbooku obrabiać grafikę czy oglądać filmy, chyba że po podłączeniu do większego monitora, również praca z Officem będzie dużo bardziej wygodna na większym ekranie. Podsumowując jak dla mnie przy powyższych rozważaniach netbook odpada, jedyne co może przemówić na jego korzyść to właśnie długa praca na baterii.
mleczakm , nie do końca rozumiem o co Ci chodzi… Starszy/używany, ale co mi to da? Poza tym co starsze używane, netbook czy notebook? To co chcę na nim robić i na czym mi zależy opisałem wcześniej, teraz pytam się forumowiczów, co by mi bardziej polecili, netbooka czy notebooka?
Z grami może być problem, ale reszta pasuje jak ulał pod netbooka.
Nie chodzi mi o jakieś nowe gry. Po prostu czasami dla rozrywki, jakiś Heroes3, Fallout czy coś takiego, gry gdzie mógłbym się rozerwać chwilkę. Netbook na pewno nie jest przeznaczony dla gier i nie są one priorytetem, od tego mam kompa stacjonarnego…
Eh trzeba tak było od początku skoro posiadasz komputer stacjonarny to nie ma sensu się zastanawiać i brać netbooka. Dlaczego do obróbki grafiki, gier wykorzystasz sprzęt który posiadasz, cała resztę przejmie netbook a skoro zależy ci bardzo na długiej pracy na baterii to więcej zastanawiać się chyba nie trzeba.
Pozdrawiam
Chodzi o aktualne standardy w monitorach i królujący format 16x9, który można o kant d*** potłuc. MaRa mówi o czymś dziwnym, wiele notebooków działa nawet po 5 i więcej godzin.
rgabrysiak , myślałem, że jest to jasne, przecież mam w podpisie podany sprzęt, który aktualnie posiadam Netbook/Notebook ma być raczej komputerem prywatnym, który mógłbym zawsze ze sobą wziąć i na pewno nie będzie on podstawą, a raczej miłym dodatkiem
Również pozdrawiam.
Hmm Acer ostatnio zrobił takiego czerwonego netbooka ferrari on jest bardzo mocny jak na netbook (ma grafike ATI Radeon HD 3200 i 4gb ramu) więc pójda ci filmy w hd. Ale jest napewno drogi.
Acer Timeline. 13 cali i rozdzielczość większa niż 1024x600. 12 godzin na baterii. I nie ma co więcej dumać.
Jeśli chcesz NETbooka to radzę się wstrzymać odrobinę bo NETbooki na platformie ION zjadają na śniadanie wszystkie obecne…