Dylemat przed zakupem

@Quassar
pisałem wyżej

to tak na szybko

mam 2 typy i z tego coś muszę wybrać
https://www.x-kom.pl/comparison/510692,521000

No to wybierz:
1 ma lepszą matryce IPS i Nie napisali ile, ale pewnie tylko 60 hz, Białe podświetlenie
2-gi Ma dodatkowe wejście na karty pamięci i nieco większy dysk za to gorszą matryce z większym odświeżaniem 120hz, Czerwone podświetlenie.

Ja bym zabrał tego z IPS dysk można zawsze wymienić z czasem na lepszy/większy.
Ogólnie to najważniejsze parametry ram procek grafika są te same wieć niezależnie od wyboru aż tak wiele nie tracisz po za jakością matrycy / lepsze barwy. Szczególnie jak masz bawić sie z obróbką grafiki/video

@Quassar
czyli lenovo, tego się obawiałem

dzięki,

Czemu nie chcesz innego lapka…
Jak nie chesz HP to weż też z MSI tylko z lepszymi parametrami jak podałem wyżej…

Ta sama firma i lepsze parametry. Ity decydujesz co chcesz kupić a nie że sklep daje ci do wyboru nawet masz prawo zwrócić towar do jakiegoś tam czasu po zapłacie jak ci nie będzie odpowiadał i wyślą ci inny albo oddadzą kasę.

1 polubienie

@Quassar
tak zgadza się, ale chcę to już mieć z głowy / od dłuższego czasu korzystam z lapka brata, mój padł/
kasa do wydania to i tak za wysoka dla mnie,

nie załapałem chyba dobrze ? do obróbki video lepsza matryca bez ips ?

Lepsza “Z”

@Quassar
aha
maestro jeszcze jedna rzecz mnie trapi , warto dokupować dodatkową gwarancję ?

To zależy… że ma 2 lata gwarancje to nie znaczy że coś sie zepsuje odrazu po 2 latach sam mam sprzęt który miał 3lata gwarancji i po 8 dalej działa…

Ale z drugiej strony jak się zepsuje to ci nie wymienią na nowy… bo brak gwarancji
Zawsze może być jakaś kupa co bedzie sie psuć z 3x pomimo wymiany na zastępczy model na gwarancji.

Dlatego wole wydać parę groszy więcej na lepszą marke czytać jakość niż żonglować kupą …
Dodatkowo lepsze marki zwykle oferują też większą/dłuższą gwarancje choć czasem obie dają taki sam staż…

rozumiem,
asus mi padł po roku, zrobili na gwarancji i padł po 10 latach, nie ma reguły

Zamiast ten gwarancji lepiej byś kupił z lepszymi parametrami lapka, a nie tak dziwaczył.

Ja juz na ten temat nie pisze bo temat wyczerpany dostatecznie a robi sie zbędna dyskuja jak będzieć coś chciał innego wiedzieć to napisz, A teraz zwijam sie na chate :slight_smile:

1 polubienie

@Quassar

podziękował

Jak możesz to odpal tego MSI i sam oceń czy ten panel daje taki zły obraz (jesteś pewien, że tam nie ma IPSa? specyfikacje tego modelu na stronach innych sklepów twierdzą co innego). Wydaje mi się, że IPS wcale taką rewelacją nie jest - warto przeczytać. Że o ryzyku ulotów światła na matrycy IPS nie wspomnę. Fajny artykuł porównujący różne klasy IPSów i TNek.

@CezarJuliusz
będę w salonie to może odpalą ?
na infolini x-com powiedzieli ,że to matryca bez IPS

Najlepiej byłoby sprawdzić matrycę wersją portable hwinfo (opisane w podlinkowanym artykule o IPSach i TNkach). Jeśli mają egzemplarz pokazowy w salonie to nie powinno być problemów z ich strony.

@CezarJuliusz
pewnie nie będzie możliwości sprawdzenia

w\edit
na czacie dostałem info
msi też ma ips, i odświeżanie 120 Hz

Osobiście wybrałbym Lenovo, tylko w tej cenie będzie z GTX1660ti.

A widzisz! No to jak dla mnie to zdecydowanie MSI.

Również wybrałbym msi lub asus.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc
laptop zakupiony ,tylko nierozpakowany,
wybór padł jednak na MSI , ta matryca i jakość wykonania oraz brat przeważyły za tym wyborem.
W salonie też raczej byli za MSI / serwis,marka, wykonanie/

pozdro