Dylemat z iphone'mi(pytania)

Tak więc…

SGS jest modelem który sprzedał się w 10 milionach egzemplarzy, co świadczy o tym, że nie jest to byle jaki telefon. Ponieważ to nie jest HTC, Samsung jak do tej pory wypuszcza aktualizacje wszystkich romów dla niego, więc nie trzeba bawić się w instalowanie nieoficjalnych systemów z XDA-Developers. To jego gigantyczny plus.

Oczywiście nie ma żadnych ograniczeń znanych z Iphone. Jego pamięć spokojnie możesz rozbudować o kartę pamięci. Sam telefon występuje z 8GB i 16GB pamięci własnej. Co do pamięci operacyjnej to telefon ma 512MB RAM - nie przestrasz się jednak jak zobaczysz w menadżerze urządzeń 300MB RAM - pozostałą ilość pamięci zabiera Android i nie wyświetla jej jako dostępną. SGS ma jednordzeniowy procesor 1Ghz co spokojnie wystarcza do standardowego korzystania z telefonu.

Gdy bawiłem się tym telefonem wydawało mi się, że jest bardzo szybki. Aż do casu gdy kupiłęm swojego SGS2 :slight_smile: - ale to już wyższa strefa cenowa. Pomimo tego telefon pracuje bardzo płynnie i bardzo rzadko zdarzają mu się zacięcia. Działają w nim natomiast wszystkie gry dostępne dla Androida. Możesz bez problemu kupować i instalować wszystkie lepsze gry z Android Marketu i z pewnością będą działać.

Sterowanie w grach jest bardzo przyjemne, sam grałem w kilka gier 3D i muszę powiedzieć, że nie miałem z tym żadnego problemu. W większości nowoczesnych smartphone (w SGS oczywiście także) steruje się już tylko palcem - a rysiki, pałeczki itp, nie są obsługiwane - możesz stukać nimi w ekran ile chcesz, telefon wcale na to nie zareaguje.

Bateria potrafi wytrzymać nawet 2 dni, pod warunkiem, że go nie używasz :slight_smile: Oczywiście jeśli będziesz intesnywnie grał w gry i przeglądał internet, rozładuje się znacznie szybciej, jednak jeśli np. przy 15% baterii wyłączysz wszystkie zbędne technologie i telefonu będziesz używał wyłącznie do rozmów, spokojnie wystarczy Ci on jeszcze na 2-3 godziny.

Wadą tego telefonu jest bardzo intesywne nagrzewanie się. Warto o tym wiedzieć przed zakupem. Jeśli grasz dłużej w jakąś mocno obciążającą procesor grę, albo przeglądasz Internet (szczególnie z wykorzystaniem Flasha, ale bez niego też), telefon robi się bardzo gorący. Nie raz tak, że aż parzy w ręce. Rozmawiałem o tym niedawno z serwisantami Samsunga w Galerii Krakowskiej (polecam przy Saturnie jest tam fajne stoisko, gdzie można pobawić się ich telefonami) i dowiedziałem się, że to cecha tych telefonów. Podobno można z nich spokojnie korzystać nawet jeśli są bardzo gorące, no chyba, że nagrzeją się aż tak bardzo, że się zresetują. Wynika to po prostu tego, że jest tam bardzo wydajny procesor, który nie ma chłodzenia, więc bardzo się nagrzewa. Nie ma to jednak wpływu na działanie telefonu. Ja w moim SGS2, gry zrobi się tak gorący, robię sobie kilka minut przerwy, żeby nieco ostygł - wyłączam wtedy wszystkie zbędne aplikacje i usypiam telefon. Po tym czasie mogę spokojnie wrócić do poprzednich zajęć.

Tu masz ciekawą recenzję znalezioną na YouTube:

Nie trzeba, a zwłaszcza jak sobie przerobisz. Na appstore możesz założyć sobie darmowe konto.

3GS ma nieco lepszy procesor i lepszy apatrat.

Używany w dobrym stanie powinieneś dorwać do 1000zł.

Nie jest płatne. Można to zrobić za darmo.

Jest zdecydowanie wart swojej ceny. Ja mam iphone’a 2G i już sobie obiecałem, że mój następny tel to iphone 4 :slight_smile:

Mój iphone na imprezie wypadł z 1 piętra na trawnik i nic się nie stało, a raz wypadł z 2 metrów na kafelki i pojawiły się bad pixele. poza tym chrzanią mi się boczne przyciski i zepsuły się wibracje. powiem tak: jak się dba - tak się ma.

Ja polecam zdecydowanie.

1. Nie jest konieczna - możesz założyć darmowe konto i pobierać bezpłatne aplikacje.

2. Dość duża, na iOS powyżej 4 według mnie ogromna. Ale… jeżeli masz wybór, bierz 3GS.

3. W granicach 900-1000PLN?

4. Zależy. Z AT&T simlocka możesz obejść jedynie przez instalowanie jailbreak’a i oprogramowania ultrasn0w, redsn0w i tym podobne. Takie zdjęcie simlocka jest nietrwałe i powróci po przywróceniu oryginalnego oprogramowania. Głównie, każdego simlocka możesz zdjąć tym oprogramowaniem. Jeżeli chcesz zdjąć simlocka na stałe, musisz iść do operatora bądź był jakiś serwis simlock.pl czy coś takiego. :slight_smile:

5. Czy jest wart - według mnie, nie. Czy szybko się znudzi? - nie, da Ci dużo zabawy. Zawsze możesz pogrzebać w oprogramowaniu czy inne sprawy ale… no, nie jest wart swojej ceny.

6. Jak z każdym telefonem.

7. Raczej odradzam kupno. Według mnie iOS jest dość szybkim systemem operacyjnym ale… no, nie ma co się okłamywać - nie możesz nic modyfikować. Sztywne reguły ustalone przez Apple. Jailbreaka możesz zainstalować ale… Jak dla mnie, szkoda czasu. Na Twoim miejscu poszukałbym czegoś z Androidem niż pakował się w iOS…

Zmieniałem telefon w tamten weekend. Miałem do wyboru jakiegoś HTC, LG bądź Apple. Tak, zaraz mnie zflejmicie że LG wybrałem (bo to niby jakaś firma do dupy i tym podobne.). Telefon od LG (LG P970 Swift Black) jest według mnie, no - powalający. Aparat dobry, chodzi na Androidzie, 4-calowy ekran, procesor 1GHz. A największą zaletą Androidów jest możliwość instalowania i kupowania aplikacji z dowolnego miejsca a nie synchronizowanie iPhone’a z iTunes’em i tak dalej. Tak, ta ‘magia’ Apple’a.

Bzdura, na iphone możesz sobie wszystko zmodyfikować (oczywiście po jailbreaku). Wymień mi co można zrobić na androidzie, a czego nie można na iphone.

Ale po co jalibreakować skoro można obyć się bez tego i mieć wszystko co się chce w Androidzie?

Przypominam, że nie umniejętnym łamaniem Iphone’a można trwale ten telefon uszkodzić…

Pamiętam jak się trzęsłem ze strachu, że coś uszkodzę przy wymianie firmware w sześcioletnim napędzie, a co dopiero z telefonem za tysiąc przy łamaniu go - jeden ruch i może być po, a komputer zawsze może zawieść (np. zwiesi się, wyłączy się itp), a wtedy miło nie będzie, gdy się okaże, że tysiąc złoty wydałem sobie od tak, żeby sobie popatrzeć :smiley:

Dobry wybór. Na iPhone’a jeszcze za wcześnie :wink:

Znajomi używają i sobie chwalą poza sporadycznymi problemami z jakością rozmów. Innymi słowy wart swojej ceny.

Na początek polecam:

http://android.com.pl

Przecież iphone’a można zawsze uruchomić w trybie awaryjnym (DFU), więc nie ma mowy, żeby przy jailbreaku coś nie poszło. A cały jailbreak zajmuje 5 minut :). Ale i tak ludzie wolą jakieś samsungi, osobiście nie rozumiem tego.

Ja zadaje sobie to samo pytanie odnośnie osób kupujących Iphone - po co kupować ograniczonego w każdym miejscu Iphone’a, skoro można w tej samej cenie kupić wiele lepszego i otwartego Samsunga z Androidem?

iPhone to moim zdaniem mocno przeceniony telefon, który tak naprawdę

poza znaczkiem nadgryzionego jabłka na obudowie nie ma w sobie nic, co warte jest zapłacenie za niego tak dużych pieniędzy…

Poza tym powiedz mi jak to jest możliwe, że skoro iPhone tak nie można zepsuć, to tyle osób uszkodziło sobie telefon łamiąc iPhone - np. przy wgrywaniu nieoficjalnej, przerobionej wersji iOS?

No to korzystaj ze swojego iPhona, nie wiem jak inni, ale ja nadal będę odradzał iPhona i polecał SGS2, bo IMO Samsung to najlepszy telefon, jaki wyszedł :slight_smile: