Temat Artykułu 13, potencjalnie wprowadzanych zmian oraz pustka w “mainstreamowych” mediach jest symptomem braku debaty w Polsce (i Europie) o wplywie regulacji prawnych na społeczeństwo informacyjne.
czy istnieje na to podatny grunt? Czy podjęcie tematu przez “duże gazety” jest sensowne/możliwe?
czy do debaty powinno się dołączyć Ministerstwo Cyfryzacji?
Pustka w mainstreamowych mediach jest oczywista, bo ta jest pisana właśnie pod nich. Stracą na tym wszelakie agregatory treści i mniejsze niezależne blogi/publicyści.
Jestem pozytywnie zaskoczony, że DP próbuje oficjalnie wywołać dyskusję na ten temat.
Jakby nie patrzeć, ta ustawa to jedna z ważniejszych zmian dotycząca internetu ostatnich lat.
Szkoda tylko że dialog jest przenoszony na forum, które z założenia miało służyć do rozwiązywania problemów, bo jego uczestnicy to wąska grupa, zupełnie inna od “mainstreamu”
Chociaż z drugiej strony jest to jakaś okazja dla forum do wyjścia z piwnicy
Tylko że to co miało zostać powiedziane, zostało powiedziane pod miliardem artykułów o tej samej treści które pojawiły się w ostatnim czasie na DP. Ja nie mam ochoty na wysłuchiwanie kolejnych politycznie ukierunkowanych trolli którzy w każdym możliwym słowie muszą podkreślić nazwy partii naszego podwórka.
Na szczęście nikt mnie tutaj siłą nie trzyma i czas skorzystać z tej możliwości.