czy jeżeli dysk ma 10000 rpm jak ten to czy to znaczy że jest jakoś szybszy od normalnych 7200 ?
z góry dzięki za podpowiedź
czy jeżeli dysk ma 10000 rpm jak ten to czy to znaczy że jest jakoś szybszy od normalnych 7200 ?
z góry dzięki za podpowiedź
Jest szybszy o 2800 obrotów
10000 > 7200
Szybciej się kręci, a czy widocznie szybszy - chyba tego nie zauważysz jeśli jesteś przeciętnym użytkownikiem.
ten raptor jest wydajniejszy od wszystkich pojedynczych hdd 7200obr, niestety dość wysoka cena oraz hałaśliwe urządzenie.
Przede wszystkim ma zdecydowanie niższy średni czas dostępu do danych co jest szczególnie ważne na serwerach bazodanych. Co do szybkości to w tej samej cenie można zwykle stworzyć duuuużo wydajniejszą i duuużo pojemniejszą macierz raid z dysków 7200rpm, ale nawet taka macierz nie będzie mieć porównywalnych czasów dostępu i niezawodności.
tz na przykład gry by się szybciej odpalały?
PS: Jak sprawdzić jak szybko mój dysk przysyła dane ( MB/s )
programem hd tach.
to 10000 rpm odstraszyło mnie hałasem. Mam uraz z dzieciństwa do hałasujących dysków.
Czyli na jakie info zwracać uwage kupując dysk 320 lub 500 GB Sata? 3GB/s
Na poziom hałasu
ilość talerzy, rozwiązanie technologiczne (zapis prostopadły) ilość cache dysku, marka itd.
że co?
a jak się to mówi po angielsku?
http://dyski.cdrinfo.pl/dyski/
Możesz dodać benchmark swojego dysku i przy okazji zobaczysz jakie masz prędkości w porównaniu mniej więcej do obecnie sprzedawanych dysków.