Dysk ATA po dłuższym przestoju nie uruchamia się

Witam, mój problem postaram się przedstawić najlepiej jak potrafię. Otóż mowa tyczy się o dysk Samsung SV3063H 30 GB którego nie używałem dobre pół roku (przedtem był na nim zainstalowany Windows XP i działał bez najmniejszych problemów) a dziś jak go podłączyłem do PC to owszem widzi go w BIOS ale jak zniknie logo BIOS’u to ładuje, ładuje i ładuje. I w końcu jest czarny ekran i komputer przestaje reagować i muszę wyłączyć PC. Komp na pewno sprawny bo mam swój dysk (z podpisu) który używam i działa bezbłędnie. Proszę o szybką pomoc 

Spróbuj w biosie zmienić kolejność bootowania tak żeby komputer startował z dysku twardego, tego którego używasz na stałe jeśli teraz masz inne ustawienia np. start  CD itp. Nie twierdzę że to rozwiąże  problem, ale można spróbować czyli Seagate w master a Samsung slave. 

Jak to jest dysk IDE czy jest coś jeszcze podpięte pod tą samą taśmę sygnałową. Był zainstalowany Windows na tym dysku. To znaczy przed odłożeniem wyczyściłeś dysk czy system został. Sugestia kolegi yanko wojownik aby się upewnić po podpięciu dysku jak wygląda kolejność bootowania jak najbardziej słuszna. Nie wiem czy chcesz wystartować na starym dysku z systemem czy ten dysk wyczyszczony i ma być jako dodatkowy na dane.

System był na tym dysku. Niczego nie czyściłem. I botowanie było ustawione jako 1 Dysk czyli normalnie. A co jest nie tak bo słychać że on rusza i cały czas chodzi tylko po tym jak nie do konca zniknie bios jest (tylko 1 okno) dokładnie jak zniknie to:  Award_BIOS_first_screen.png

BIOS jest ustawiony na fabryczne ustawienia?

A zworka Jest na prawidłowym miejscu?

Tak wszystko jest ok. Dysk nie działał więc go rozebrałem dla zabawy :). Do zamknięcia