Witam, zakupiłem ostatnio dysk ssd m2 Crucial MX500 512GB i zaskoczyły mnie jego temperatury, które sięgają nawet ponad 90 stopni w stresie
Dysk siedzi w lapku MSI GT72, patrząc na ten obrazek (image) siedzi po lewej, po prawej mam ssd Samsunga 970 evo pod nvme.
Myślalem że dysk pod m2 sata będzie się miej grzał od nvme (w miejsce nvme domyślnie jest przyklejony termopad), a tutaj Crucial bardziej się grzeje od Samsunga (w Samsungu patrzę na tę pierwszą temperaturę, nie wiem co to jest ta druga, ale tez są nawet wysokie temperatury)
Zrobiłem kilka testów Crystal Disk Markiem i HD Tune dla obu dysków by pokazać temperatury w stresie, wyniki ponizej:
Co moze być przyczyną takich temperatur w stresie dla Cruciala? Tak samo podczas kopiowania duzej ilości małych plików były takie wysokie temperatury, natomiast podczas normalnego używania, odpalając grę na tym dysku to temperatury są około 45-50 stopni max.
To na pewno nie wina ogólnej temperatury systemu, bo podczas testowania temperatura CPU i GPU były w granicach 38-40 stopni (lapek ogólnie jest chłodny w idlu), zaktualizowałem firmware dysku do najnowszego, ale to nie pomogło z temperaturami.
Czy ktoś miał podobny problem z dyskiem m2 Cruciala, czy to może wina sprzętowa czy ogólnie te dyski sie tak grzeją?
W ostateczności można by termopada nakleić (jezeli by w ogóle coś pomógł z temperaturami), podobnie jak jest w dysku nvme, ale czy to nie jest juz ingerencja w gwarancje?