Mam pytanie dot. doboru typu dysku do obsługi baz danych.
Małe biuro, kilka komputerów (5-6szt.), do tego mam zakupić dodatkowy komputer na którym będzie zainstalowane oprogramowanie Firebird oraz kilka programów dziedzinowych (2 różnych producentów) z których każdy wykorzystuje bazy danych zbudowane z użyciem Firebirda 2.5.x. W sumie: 4 programy (z osobnymi bazami FB każdy). Bazy stosunkowo niewielkie (jak na bazy) po ok. 300-40MB i jedna z baz 1.5-2GB. W programach ciągle zalogowani są/pracuje 5-6 użytkowników.
Z info jakie kiedyś (jeszcze chyba w 2017r) uzyskałem od jednego z producentów wynika, że obsługa programu zdecydowanie przyspiesza gdy jest ona zapisana na dyskach SSD. Co w sumie jest oczywiste, wziąwszy pod uwagę szybkość zapisu/odczytu dysku SSD.
I tu mam pewne wątpliwości dot. trwałości dysków SSD. Czy nadają się one do hostowania baz danych? Zakupiony komputer z bazami będzie użytkowany przez kolejne 6-7 lat (taka branża, finanse nie pozwolą na wcześniejszą wymianę). Czy dysk SSD w takiej opcji wykorzystania będzie w stanie tyle wytrzymać?
Myślałem o zakupie kompa z dyskiem SSD (FB i bazy danych) + HDD (system, kopie baz i cała reszta). Dodatkowo kopie baz robione na NASa. Dysk SSD np. Goodram IRDM 120/240GB (sata).
Ewentualnie - czy można dyski SSD spiąć w RAID 1 (mirror)? Gdzieś coś czytałem, że nie jest to dobre połączenie ale tematu jeszcze nie zgłębiałem.
proszę o info, czy ktoś wykorzystuje w podobnych sytuacjach dyski SSD do hostowania baz i jak to się sprawdza w praktyce. Zwłaszcza jeśli jest dużo więcej użytkowników.
7 lat na 90 procent nie wytrztmaja oba, i to ssd /hdd lub zazna spadac predkosci etc.
ssd bylby lepszy ale okres amortyzacji przy takim czyms bym ze 4 lata bral, dodatkowo lepiej 240 od 120 gb, wielsza pojemnosc=mniejsze przebiegi 1 komorki
mozesz polowac na dyski mlc, one przetrwac powinny nieco dluzej
Wypada mieć chociaż RAID1, jak dane dla Ciebie są ważne - niby masz backup, ale np. sprzed X godzin a to już dla biznesu może być problem. Inna sprawa, że RAID1 zapewni Ci ciągłość pracy - niby zwiększa ryzyko awarii i zwiększa koszt nośników, ale po uszkodzeniu jednego z SSD możesz wybrać moment na wymianę uszkodzonego SSD (np. godziny wieczorne, czy weekend).
Co do “zużycia” - ja bym się tym nie martwił. Tekst, że “taka branża i nie ma środków” - za kilka lat SSD o tych pojemnościach będą dodawane do chipsów w Biedronce, więc w razie konieczności wymiany (po gwarancji) raczej koszt nie będzie zbyt duży.
Jeszcze jedno - poważnie tylko na tym komputerze chcesz trzymać backup? (" + HDD (system, kopie baz i cała reszta "). Odważny jesteś.
@bachus
Wolałbym właśnie mieć RAID1 niż ssd+hdd. Czy do takiego RAIDa1 na SSD muszę wybierać jakieś konkretne typy dysków? np. MLC jak polecał @anon7248146 ? Czy nie będzie to miało znaczenia…
W kwestii trzymania backupu to chyba się nie zrozumieliśmy (albo ja Twojej aluzji) - w zestawieniu kompa SSD+HDD - hdd miałby służyć jako tymczasowe kopie (np cogodzinne migawki bazy w czasie pracy użytkowników) oraz dodatkowo na zewnętrzny NAS (który jest na stanie i pełni rolę magazynu backupów) również kopie tych baz/danych. Aż tak odważny nie jestem. Ten Klient również.
@anon7248146
również dzięki za info, zwłaszcza w kwestii pojemności i zużycia komórek.
W kwestii RAIDa na SSD - orientujesz się czy wymagane są jakieś konkretne typy SSDków?
7 lat pewnie SSD nie wytrzymają ale może HDD… Ale, jak mi zwrócił uwagę @bachus, przy padzie jednego dysku SSD jego wymiana za kilka lat będzie zauważalnie tańsza (za cenę GB) niż dzisiaj.
Nie patrz na typy dysków SSD - kup co Ci pasuje i tyle i szczerze mówiąc warto dobierać sprzęt przy okazji (nie ładować się w RAID ‘programowy’).
Backup (tylko tak podpowiem) na NAS w tej samej sieci / budynku nadal może nie być zabezpieczeniem. Warto jednak chociaż co tydzień wynosić dane z firmy na dodatkowym dysku USB, lub jak to jakiś NAS z opcją podpięcia pod chmurę - synchronizować z Amazonem, czy innym Azurem.
Dużo zależy od rodzaju obciążenia na bazach i bez znajomości tej informacji możemy sobie rzucać hasłami.
@sorok napisz jakie operacje są wykonywane na bazach, do czego służą te programy? Miałem okazję robić wdrożenie serwera SQL dla dużej sieci handlowej do zbierania danych ze sklepów i raportowania, był tam RAID 10 oparty o dyski SSD. Tylko to było już jakieś 5 lat temu. Tam ta prędkość była kluczowa i rozwiązanie oparte o HDD zwyczajnie by się nie sprawdziło. Nie wiem jak kwestia cache’owania w FireBirdzie, ale wygląda na to, że wszystkie bazy zmieszczą Ci się do RAMu - kilka baz, załóżmy 10, po 500MB = 5GB, jedna baza 2GB, w sumie 7GB - to jest nic. To też trzeba wziąć pod uwagę, bo może rodzaj dysków nie będzie miał znaczenia skoro całość i tak się załaduje do RAMu i tyle.
Tak sobie myślę, czy nie najtańszym wyjściem byłoby postawić laptopa (może nawet starszego) z miejscem na 2 dyski jako serwer, to by rozwiązało problem z zewnętrznym UPS;-) No ale nikt chyba na to nie pójdzie
To tak pół żartem, pół serio
Pół serio, bo jak zamiast dysku kolega zaproponuje szefowi zakup dwóch do raida, najlepiej z dodaniem RAM do 8 GB i dobrze jakby firma kupiła UPS na braki zasilania, to szef chyba rzuci serwer…pardon laptopem
Ale skąd wyciągacie takie informacje? Nie nadinterpretujecie sobie? Pytanie było proste:
Nie ma ani słowa o kosztach ani o budżecie. Nie ma ani słowa o podtrzymaniu zasilania w razie awarii. Poczekajmy na odpowiedź @sorok a nie spekulujmy o tym co jest a czego nie ma.
mam wrażenie, że w dziwnym kierunku zmierza dyskusja
@hindus ciężko mi się odnieść do tego “… jakie operacje są wykonywane na bazach …”, mogę jedynie doprecyzować do czego służą programy - do obsługi świadczeń rodzinnych, funduszu alimentacyjnego, dodatków mieszkaniowych, etc. Zawierają dane Klientów, ich złożone wnioski, wydane decyzje, listy wypłat, mnóstwo statystyk, sprawozdań etc. W kwestii samego cache’owania w FB również nie wiem co i jak.
Budżet na zakup komputera z oprogramowaniem to 3000-3500 zł brutto max. łącznie z UPSem oczywiście. Planowałem coś typu:
Ryzen 5 2600/i5-8400
16GB RAM (2x8GB)
dyski w RAID1 (2xSSD 240G skoro nie ma przeciwwskazań),
Podany czas użytkowania przybliżony, z doświadczenia w tego typu jednostkach tak właśnie jest - coroczny budżet docinany odgórnie na wszystkim co się da (łącznie np. ze środkami czystości).
Czy na tej maszynie będzie wyłącznie baza danych czy coś jeszcze? To będzie typowe stanowisko pracy czy dedykowana maszyna postawiona w serwerowni (czy gdziekolwiek indziej)?
Głownie bazy danych z ich oprogramowaniem (programy dziedzinowe i FB), może pakiet biurowy (w wersji potrable). Raczej jako odrębne stanowisko, zazwyczaj nieużywane przez nikogo poza mną przy obsłudze/aktualizacji oprogramowania. Serwerowni brak Komputer będzie sobie spokojnie stał w rogu pomieszczenia.
en ryzen nie ma grafiki a jak dorzucisz zewnętrzną, to w finansach pogryzą ;-|
Z drugiej strony, to Ty powinieneś gryźć, że Ryzen “lepszy”, ciężko będzie zapchać jednocześnie go operacjami, w i5 masz tyle rdzeni ilu użytkowników;)
Ostateczny zakup będzie 2 dyski SSD do RAID1 (GoodRam IRDM), Ryzen5, 2x8GB RAM.
Przepraszam za brak odezwu przez kilka dni ale końcówka roku to w pracy bardzo gorączkowy okres (domykanie budżetu, statystyki/sprawozdania, gorączkowe zakupy, etc.). Po powrocie do domu ogólne przemęczenie oraz brak sił i chęci
2400G, bo grafiki brak?
Jakby zakup na połowę 19, to MOŻE wyjdzie 3300G (więcej rdzeni, lepiej będzie z bazami działało), więc przed zakupem sprawdź;-)