Na moim dysku, tytułem ED Caviar Green 500GB 16MB zauważyłem masakryczne lagi myszy przy wielkim obciążeniu dysku, i bardzo długie ładowanie ŚWIEŻO ZAINSTALOWANEGO Windowsa. Moim kolegom Windows uruchamia się czy gry instalują i wczytują się szybciej. Ale, oni mają ten sam dysk co ja, tylko w wersji 32 MB Cache!
Pytanie moje jest takie: czy jak ja zmienię swój dysk na jednoterabajtowy dysk taki o:
to odczuję ogromny wzrost wydajności w stosunku do poprzedniego dysku? Szybsze ładowanie Windy i gier itp…? Czy Cache może spowodować taka różnicę wydajnościową?
I jeszcze pytanie czy pobory mocy są te same, zależy mi bo zasilacz idzie chyba na granicy wytrzymałości…
Zrób skanowanie dysku za pomocą programu HD Tune.Zrób zrzut ekranu lub podaj link. Dyski z serii Green zbytnio nie nadawają się na dysk systemowy a bardziej do przechowywania danych.Jeśli chcesz koniecznie od WD to szukaj z serii Blue czy Black.Na te ostatnie jest 5 letnia gwarancja,na Blue skrócili do 2 lat.
Ogólnie dysk trochę wolny ale nie wiem jak te GREEN`y wszystkie wypadają, na Moim Samie średni odczyt 98.5MB/sek i połowę krótszy czas dostępu. Więcej powiedzą odczyty S.M.A.R.T.
Zobacz czy po zmianie taśmy łączącej dysk z łytą będzie lepiej. Wygląda tak jakby taśma mogła ulec uszkodzeniu.Choć równie dobrze może być coś z zasilaczem czy kontrolerem dysku.
S.M.A.R.T wskazuje ostrzeżenie o błędach CRC trybu UltraDMA, pisze własnie, że może to być spowodowane padniętym kablem. Nie wiem, czy mam drugi kabelek SATAII, musiałbym jutro pójść i kupić, ale poszukam.