Dysk HDD - aktywność/działanie dysku

Mam w PC 3 dyski. M.2, SSD i HDD. Ten HDD to zwykły magazynowy dysk na filmy/muzyke/zdjęcia/duże pliki. Wchodzę na niego raz na jakiś czas. Jak idzie zrobić by odpalał wtedy kiedy będę chciał tam coś z niego zaciągnąć i później “się wyciszył”? Ogólnie zauważyłem że z podpiętym HDD bios dłużej odpala, bo sam start kompa do systemu u mnie trwa może z 10 sekund z czego 7 sekund to bios. Bez HDD twa jeszcze nieco krócej.

W zaawansowanych opcjach zasilania możesz ustawić wyłączanie dysku po zadanym okresie bezczynności.

BIOS startuje dłużej, bo przy każdym (re)starcie wykrywa dyski. W niektórych BIOSach można ustawić tak, żeby dysk był już “wykryty” z marszu. Sprawdź jak jest u Ciebie.

W opcji zasilania zmieniłem ze 180 minut co było domyślnie, na 5 minut. Dzięki za info z tym. A co do biosu to gdzie tam szukać, jaka zakładka, wiersz, mniej więcej?

Podaj model płyty, a powiem Ci gdzie szukać :slight_smile:

ASUS Maximus HERO VIII

Hej,

To opcja najczęściej określana jest w BIOS/UEFI jako FastBoot.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Dzięki :slight_smile: Generalnie chce usprawnić swój PC, wyłączyć/uśpić to co nie trzeba by coś przyśpieszyć.

I jak?

W “EZ Mode” jest info o wykrytych dyskach (SATA6_Gx), ale nie podejrzewam, żeby była opcja ustawiania na “sztywno”. Wychodzi na to, że ten typ tak ma.

Poza Fast Boot, o którym wspomina @Dimatheus, wiele nie zdziałasz.

A opcje kolejności botowania coś dają? Powyłączałem resztę dysków tylko zostawiłem ten z systemem.

Może minimalnie dać, bo wtedy nie szuka sekcji bootowania na nich.

Hmm, sam nie wiem.

Nawet gdyby udało się w jakiś sposób przyspieszyć prędkość bootowania przestawiając opcje w BIOS, to weź pod uwagę, że jest to jednorazowa akcja, bez wpływu na późniejsze działanie systemu operacyjnego. Chyba, że masz w zwyczaju restartować swój komputer co kilka chwil.

Czyli nie można jakoś fajnie tego porobić z dyskami, by odpalał wtedy kiedy chce a nie z automatu?

Tylko kieszeń HotSwap z włącznikiem.